a
a
a

Film

Haal herinneringen op met de mooiste Nederlandse speelfilms van toen en nu. Bij ONS zie je de beste Nederlandse filmklassiekers vanaf de jaren 30 tot heden iedere woensdag en zondag weer terug op tv. Als filmliefhebber ben je bij ONS aan het juiste adres! Het filmaanbod van ONS is zeer gevarieerd: van vooroorlogse klassiekers zoals De Jantjes en Morgen gaat het beter tot de speelfilms van Haanstra en Fons Rademakes. En van Blue Movie van Wim Verstappen tot De Illusionist van Jos Stelling.

Regisseurs en producenten van de Nederlands speelfilms bij ONS

Van een aantal regisseurs en producenten brengt ONS meerdere films op tv. De bijzondere films van de bekende Nederlandse regisseurs trokken destijds veel bezoekers naar de bioscoop en zijn tijdloze klassiekers.

Jos Stelling

Jos Stelling is een Nederlands filmregisseur, scenarist en producer. Stelling heeft in totaal 12 films gemaakt. Zijn nieuwste film is Het meisje en de dood. ONS zendt van Stelling de films Rembrandt fecit 1669 (1977), De illusionist (1984) en De wisselwachter (1986) uit.

Bert Haanstra
De mooiste films en documentaires van regisseur Bert Haanstra zie je bij ONS. Geniet onder meer van de speelfilms Fanfare, De zaak M.P., Dokter Pulder zaait papavers en Vroeger kon je lachen en van de documentaires Alleman en Bij de beesten af.

Burny Bos
Producent Burny Bos maakte met bij productiemaatschappij BosBros al vele mooie films, waarvan er een aantal in 2015 te zien zullen zijn bij ONS, waaronder Abeltje in de vorm van een miniserie en de familiefilms Minoes en Ja zuster, Nee zuster.

Van Heijningen
De mooiste films van Matthijs van Heijningen zijn te zien bij ONS. ONS zendt filmklassiekers van Van Heijningen uit als serie, zoals Eline VereVan de koele meren des doods en Ciske de Rat.

Nederlandse Speelfilms

ONS heeft een breed aanbod aan Nederlandse speelfilms. Het aanbod varieert van oude films zoals De Jantjes tot moderne familiefilms zoals Minoes en Ja Zuster Nee Zuster en van de speelfilms en documentaires van Bert Haanstra zoals Fanfare en Alleman tot de films Blue Movieen Dakota van Wim Verstappen. De Nederlandse filmindustrie is een kleine industrie die ongeveer 20 films per jaar produceert. In totaal wonnen drie Nederlandse films een Oscar voor de beste buitenlandse film. Dit waren: De aanslag (1986), Antonia (1995) en Karakter (1997).
 
Het begin van de Nederlandse film
In het begin van de Nederlandse film, aan het einde van de negentiende eeuw, werden vooral korte films gemaakt, zoals Gestoorde hengelaar (1896), De Brandweer-film te Delft (1897) en De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort (1905) van Willy en Albert Mullens. Tussen 1915 en 1930 werd gestart met het maken van films om de bevolking te vermaken. Hofleverancier uit deze tijd was het productiebedrijf Filmfabriek Hollandia met regisseur Maurits Binger. Haghefilm produceerde destijds vooral documentaires zoals Holland Neutraal: Leger en Vlootfilm (1917). In totaal verschenen er tussen 1911 en 1930 rond de 30 à 40 stomme Nederlandse films.
 
De eerste geluidsfilms
In de jaren dertig werden voor het eerst geluidsfilms gemaakt in Nederland. Halverwege de jaren 30 ontstond er concurrentie wie als eerste een echte geluidsfilm zou produceren. Deze strijd werd gewonnen door de film Willem van Oranje, maar De Jantjes, ook met geluid, trok uiteindelijk meer bezoekers naar de bioscoop.
 
Jaren 50
Aan het eind van de jaren 50 kwam de Nederlandse filmindustrie tot bloei. In 1958 kwam de film Fanfare van Bert Haanstra uit, die het goed deed bij het publiek. Regisseur Fons Rademakers was een van de eersten die zich serieus en structureel met speelfilms bezig ging houden. Zijn eerste film Dorp aan de rivier kwam ook uit in 1958. De film was een groot succes en werd zelfs genomineerd voor een Gouden Beer en een Oscar. Tevens in 1958 verscheen de eerste Nederlandse kleurenfilm Jenny.
 
Erotische speelfilms
Vanaf de jaren 70 werden echter de meeste films pas in kleur geproduceerd. De jaren 70 was een goede tijd voor de Nederlandse film. Vooral de erotische films waren kenmerkend voor de Nederlandse filmindustrie. Films als Blue movie en Turks fruit werden een groot succes. Bekende regisseurs uit deze tijd zijn Paul Verhoeven, Nouchka van Brakel, Pim de la Parra, Wim Verstappen, Fons Rademakers en Frans Weisz. In de jaren 80 kwam er een nieuwe groep regisseurs op, waaronder Ate de Jong, Ruud van Hemert, Alex van Warmerdam en Dick Maas. Bekende films uit deze tijd zijn Flodder, Spetters, Een vlucht regenwulpen, De vierde man, De Lift, Ciske de Rat, Abel en het met een Oscar bekroonde De aanslag (van Rademakers). Ook de films Spoorloos van George Sluizer en De vierde man van Paul Verhoeven waren succesvol.


Films in de Winkel van de Nostalgie
Vaker Nederlandse filmklassiekers kijken dan op de gebruikelijke woensdag- en zondagavond? In de Winkel van de Nostalgie bestel je veel Nederlandse filmklassiekers op dvd. Zo kan je zelf bepalen waar en wanneer je wil genieten van een Nederlandse speelfilm.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2021 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)