a
a
a

Oud en nieuw: oudejaarsavond

oud en nieuw

Het lijkt alsof het altijd zo geweest is met oud en nieuw: oliebollen, de oudejaarsconference, vuurwerk en de volgende ochtend de nieuwjaarsduik. Toch was er ooit een eerste keer voor al deze tradities. Vandaag bekijken we de traditie van oudejaarsavond.

Oudejaarsavond
Of je nu een groot feest bezoekt, de hele avond tv kijkt of bordspelletjes doet met vrienden: oudejaarsavond is een bijzondere avond. Op geen enkele avond gaan zo veel mensen in Nederland pas na twaalven naar bed en wordt er (vooralsnog) zo veel vuurwerk afgestoken. Zouden op deze avond de meeste oliebollen van het hele jaar worden gegeten? Het zou niet verbazingwekkend zijn. Net zoals het niet verbaast dat de meeste goede voornemens, zoals het eraf trainen van de oliebollen, na een week al weer sneuvelen. Oudejaarsavond wordt ook wel Silvester of Silvesteravond genoemd, naar de heilige paus Silvester, maar dit is in Nederland geen gebruikelijke naam. Het festijn vindt, zoals bekend, plaats op 31 december en het is de vooravond van de van oorsprong Christelijke dag om het nieuwe jaar in te luiden.


De geschiedenis van oudejaarsavond
Veel culturen hebben in het verleden de overgang van het oude naar het nieuwe jaar gevierd. Het feest kent zijn oorsprong maar liefst 4000 jaar geleden, maar werd destijds gevierd bij de overgang naar de lente. Eén van de eerste vierders waren de Babyloniërs. Zij hadden een opmerkelijke manier om het nieuwe jaar in te luiden. Dit deden zij door een slaaf tijdelijk op de koningstroon te zetten en hem vervolgens te offeren. Dit zou voorkomen dat de echte koning, zittend op zijn troon, gedood zou worden door de goden. Deze mythe deed namelijk de ronde. Ook de Romeinen vierden het feest met het brengen van offers, namelijk aan de god Janus. Tot in het jaar 46 vierden de Romeinen, net als de Babyloniërs, het nieuwe jaar aan het begin van de lente. In dit jaar echter stelde Julius Caesar vast dat het nieuwe jaar voortaan op 1 januari zou starten. Het jaar 46 kan daarom worden gezien als de start van de westerse traditie om 1 januari als eerste dag van het jaar te beschouwen.
 
Vuurwerk
Het huidige oudejaarsfeest lijkt meer op dat van de Germanen. Zij maakten ter viering van het nieuwe jaar grote vuren, offerden dieren en aten en dronken in overvloed. De dranken waren ook in die tijd al voorzien van enige alcohol. De dieren die werden gegeten waren vaak een offer om demonen gunstig te stemmen. Ook maakten ze herrie met trommels, ratels en klokken om kwade geesten te verdrijven. Vanaf de dertiende eeuw werd het knallen met buskruit, vanaf die tijd verkrijgbaar, hier aan toegevoegd. Pas vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw werd ook siervuurwerk afgestoken. Voorheen werd siervuurwerk vooral gebuikt bij speciale evenementen en was het te prijzig voor mensen om het zelf af te steken. Zoals bekend staat deze traditie inmiddels enigszins onder druk door alle negatieve effecten van het vuurwerk.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)