a
a
a

Oud en nieuw: de oudejaarsconference

Wim Kan

Het lijkt alsof het altijd zo geweest is met oud en nieuw: oliebollen, de oudejaarsconference, vuurwerk en de volgende ochtend de nieuwjaarsduik. Toch was er ooit een eerste keer voor al deze tradities. Vandaag de oudejaarsconference.

Oudejaarsconference
Een oudejaarsconference is in Nederland een bekende manier om, naast de journaaloverzichten, nog eens terug te blikken op belangrijke gebeurtenissen van het jaar dat bijna ten einde is.
 
Wim Kan
De eerste keer dat dit gebeurde was in 1954. In dat jaar was Wim Kan de eerste conferencier die Nederland op een komische manier liet terugblikken op belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen. De titel van zijn conference was Nou je weet wa'k bedoel en deze werd uitgezonden op de radio. De conference was opgenomen op 25 en 26 december in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Het volgende jaar was er geen oudejaarsconference, maar in 1956 leidde Kan opnieuw het jaar uit. De hoge luistercijfers zorgden ervoor dat een traditie was geboren.
 
Seth Gaaikema
De eerste jaren vond de conference niet jaarlijks plaats en werd  deze steeds verzorgd door Kan. De overstap naar televisie maakte Kan echter nog niet. De eerste die een oudejaarsconference op televisie hield, was de dit jaar overleden Seth Gaaikema. In 1969 was op televisie zijn show Heer, Ik Kom Hier Om Te Twijfelen te zien. In 1973 waagde ook Wim Kan de overstap naar televisie met zijn show Zuinig Over De Drempel. Het was een groot succes, met een kijkdichtheid van 73,9%. Iedere drie jaar hield Kan vervolgens een conference. Delen van de conferences zijn op oudejaarsavond te zien op NostalgieNet.
 
Freek de Jonge
In 1982 hield Wim Kan zijn laatste conference en dat jaar gaf hij letterlijk en figuurlijk het stokje over aan Freek de Jonge. De Jonge hield dat zelfde jaar zijn eerste conference en tijdens deze show kreeg hij een stokje van Wim Kan. In de jaren 80 kwam ook Seth Gaaikema weer terug ten tonelen. Er ontstond concurrentie tussen de conferenciers en in 1988 gingen ook Lebbis en Jansen het toneel op met een voorstelling die meerdere malen te zien was in de laatste week van december.

Dit jaar Herman Finkers
Cabaretier Herman Finkers zal de oudejaarsconference van dit jaar op de televisie verzorgen. De 59-jarige Finkers heeft chronische lymfatische leukemie. Na zijn voorstelling Na de pauze, die in 2007 in première ging, heeft hij geen voorstellingen meer gemaakt. Het gaat iets beter met hem en daarom sluit hij dit jaar af op de oudejaarsconference. 

De laatste jaren lijkt het erop dat iedere zichzelf-respecterende cabaretier wel eens een oudejaarsvoorstelling geeft waarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. Zowel de publieke als de commerciële zenders zenden dit jaar op oudejaarsavond een conference uit: genoeg te kiezen dus.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)