a
a
a

Oud en nieuw: de nieuwjaarsduik

Nieuwjaarsduik

Het lijkt alsof het altijd zo geweest is met oud en nieuw: oliebollen, de oudejaarsconference, vuurwerk en de volgende ochtend de nieuwjaarsduik. Toch was er ooit een eerste keer voor al deze tradities. Vandaag de nieuwjaarsduik.

Je moet wel gek zijn om op 1 januari de zee of een andere vijver of sloot in te duiken. Als je pech hebt vriest het zelfs een aantal graden. Toch doen we dit in Nederland massaal. Getooid met muts van een bekend worstenmerk rennen duizenden mensen jaarlijks het water in om de start van het nieuwe jaar te vieren. Natuurlijk zitten de andere 16.861.349 Nederlanders bij hun grootouders op de bank schansspringen in Garmisch Partenkirchen te kijken, maar toch lijkt het met duizenden deelnemers een soort traditie te worden. Van alle oud en nieuw tradities is dit toch wel de meest vreemde, dus: waar komt dit vandaan?
 
Geschiedenis van de nieuwjaarsduik
Het fenomeen nieuwjaarsduik lijkt niet uit Nederlands afkomstig. In Canada wordt al sinds 1920 door de Vancouver Polar Bear Swim Club ieder jaar een nieuwjaarsduik georganiseerd. De initiatiefnemer was destijds Peter Pantages en bij de eerste editie in 1920 waagden 10 deelnemers zich onder te dompelen. In Nederland is de traditie later op gang gekomen en vond de eerste duik plaats in 1960 in Zandvoort. De initiatiefnemers waren Ok van Batenburg en een groep zwemmers van zwemvereniging Njord '59 uit Haarlem. Vandaag de dag is vooral de duik in Scheveningen erg bekend. Hoewel het worstenmerk claimt dat deze nieuwjaarsduik al bestaat vanaf 1960, vond deze voor het eerst plaats in 1965 op initiatief van de ex-Kanaalzwemmer Jan van Scheijndel. Er deden in 1965 slechts zeven mensen mee aan de duik, maar vanaf dat jaar is het evenement steeds populairder geworden. In 2014 namen in totaal ongeveer 10.000 mensen deel aan de duik in Scheveningen en maar liefst 46.000 mensen op de 125 officiële locaties in Nederland. Mensen die achter het huis in de sloot sprongen tellen hierbij dus niet mee. Afgelopen jaren had men overigens veel geluk met de temperatuur. Op 1 januari 2013 was het maar liefst 13 graden en in 2014 was het 8 graden Celsius.
 
Winterzwemmen
Naast de bekende nieuwjaarsduik bestaat het fenomeen winterzwemmen. Dit is vreemd genoeg vooral populair in de noordelijke landen (op Bali is hier ook sprake van, maar noemt men dit geen winterzwemmen). De definitie van winterzwemmen zegt dat het water een minimum temperatuur van 5 graden dient te hebben, maar in de noordelijke landen ligt het vaak nog lager en moet er een wak worden gemaakt in het ijs. Zoekt u dus nog een uitdaging voor het volgende jaar? Wellicht is dit een leuk idee.
 
ONS wenst u een gezond en voorspoedig 2024!

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)