a
a
a

Nynke

Nynke

Nynke is een Nederlands kostuumdrama over het leven van Nynke van Hichtum gespeeld door Monic Hendrickx. De film speelt zich af in het Friesland van de 19e eeuw, waar mannen alles voor het zeggen hebben. Ook Jeroen Willems, Peter Tuinman, Carine Crutzen en Joke Tjalsma spelen in deze film onder regie van Pieter Verhoeff. De film komt uit 2001 en heeft de internationale titel The moving true story of a Woman ahead of her Time.

Nynke gaat over Sjoukje Bokma de Boer, beter bekend als Nynke van Hichtum, die op zoek is naar de perfecte man. Die vindt ze al snel: Pieter Jelles Troelstra. Ze houden allebei van literatuur en poëzie, tot Pieter zich bezig gaat houden met het socialisme. Hij wil dat Nynke huisvrouw is, maar haar droom is schrijven. Nynke dacht dat Pieter haar als gelijkwaardige beschouwde en behandelde, maar dit blijkt niet zo te zijn. Ze raakt vervreemd van haar man en wil een echtscheiding, in de 19e eeuw was dit echter niet gebruikelijk.

Nynke werd bekroond met de titel Gouden film voor 100.000 bezoekers en kreeg de 3e plaats op het Emden Internationaal Filmfestival. Monic Hendrickx won met deze film een Gouden kalf voor beste actrice in 2001. Jeroen Willems werd toen genomineerd voor beste acteur en Pieter Verhoeff voor beste regisseur.

Nynke is 3 februari om 20:30 uur te zien bij ONS.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2020 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)