a
a
a

Muzikale helden: Shocking Blue

Shocking Blue

In de categorie “muzikale helden” schrijft ONS elke week over Hollandse muzikale legendes; biografieën, geschiedenis en leuke weetjes. Deze week: Shocking Blue.

Dé Nederlandse rockband die in de jaren 60 en 70 erg succesvol was: Shocking Blue. De Haagse groep werd in 1967 opgericht door Robbie Leeuwen. Leeuwen wilde een groep bij elkaar zetten waarmee hij internationaal kansen zag. Er werd een LP opgenomen, maar die werd, net als hun eerste single 'Love is in the air', matig succesvol.

Doorbraak
Shocking Blue stapte een jaar later over naar het label Pink Elephant. 'Lucy Brown is back in town' was hun eerste plaat en deed het ditmaal aardig in de Top 40. Shocking Blue groeide door tot een van de succesvolste rockbands van Nederland en werd dan ook de eerste Nederlandse band die een nummer 1-hit behaalde in de Billboard Hot 100 van Amerika. Dit behaalde zij met het nummer Venus.

Venus
De single Venus is gebaseerd op The Banjo Song uit 1963 van The Big 3. Maar liefst 2 keer belandde Venus in de Nederlandse Top 40. Helaas lukte het net niet om hoger te stijgen dan plek 3. In het buitenland daarentegen bereikte de single, in zowel Amerika als in vele andere landen, de felbegeerde nummer 1-positie! Jaarlijks is Venus nog te vinden in de Top 2000 van Radio 2.

Wist je dat in de beginjaren veel Nederlandse artiesten zich lieten afzetten? De opbrengt van Venus leverde de band niets meer dan een Indische maaltijd op.

Het einde van Shocking Blue
In de Verenigde Staten bleek Shocking Blue niet veel verder te komen dan het grote succes van de gouden single Venus. In Nederland schrijft Robbie van Leeuwen nog wel een aantal hits op zijn naam, waaronder de nummer 1 –hits 'Mighty Joe' en 'Never Marry A Railroad Man'. Met het mislukken van de singles 'Let Me Carry Your Bag' en 'This America' maakt Shocking Blue bekend dat de band niet meer verder gaat. Ze stoppen uiteindelijk in 1974. Zowel in 1979 als in 1985 vindt er nog een reünie plaats. Meidengroep Bananarama maakte in 1986 nog een Top 5-hit met een cover van Venus.

Bronnen:
http://www.radio2.nl/top2000
http://blokhuis.radio6.nl/2007/05/01/venus-en-the-banjo-song/
http://www.alexgitlin.com/shocking.htm

Bron foto: http://www.mtv.com/artists/shocking-blue/

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)