a
a
a

Muzikale held: Ramses Shaffy

Ramses Shaffy

In de categorie “muzikale helden” schrijft ONS elke week over Hollandse muzikale legendes; biografie, geschiedenis en leuke weetjes. Deze week: Ramses Shaffy.

Zingen, acteren, schrijven en muziek spelen, Ramses Shaffy kon het allemaal. Geboren op 29 augustus 1933 in de Franse voorstad Neuily-sur-Seine. Tot zijn zevende levensjaar woonde hij in Parijs, totdat zijn moeder plotseling tuberculose kreeg en hij via een tante in een kindertehuis in Utrecht terecht kwam. Hier werd hij geplaatst in een Leids pleeggezin, waar hij opgroeide als Didi Snellen. Het nummer 'De Trein Naar Het Noorden' verwijst naar het afscheid van zijn moeder.

Beginjaren
Al op jonge leeftijd stopte Ramses vroegtijdig met zijn middelbare schoolperiode en sloot zich aan bij de Amsterdamse toneelschool. Zijn talent voor acteren werd al snel ontdekt en in 1955 maakte hij zijn debuut bij het toneelgemeenschap van De Nederlandse Comedie. Hij ontving veel positieve beoordelingen en besloot daarom in 1960 af te reizen naar Italië om door te breken als filmacteur. Tot zijn grote spijt mislukte deze poging en keerde hij een jaar later weer terug naar Nederland. Zijn loopbaan bij de toneelgemeenschap liep ten einde en Ramses richtte daarom zijn eigen toneelgroep op, genaamd Shaffy Cantate. Hij werkte samen met Louis van Dijk en Liesbeth List, wie al snel uitgroeide tot zijn bekende muzikale partner.
In 1966 brak Shaffy door als soloartiest met zijn eerste single Sammy. Dit behoorde tot een hoogtepunt in zijn muzikale carrière, samen met het nummer 'Pastorale' met Liesbeth List en de solohit 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' uit 1971.

Zing, vecht, huil, bid lach, werk en bewonder
Een van zijn bekendste nummers: 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'. Deze single werd uitgebracht in 1971 en behoort tot een van zijn meest geliefde nummers. Het lied is bestemd voor mensen die op een of andere manier gefrustreerd, ongelukkig of eenzaam zijn. De boodschap van het nummer is dat men ooit zal samen komen en hoe ze toch plezier in het leven kunnen krijgen. Daarbij is het nummer jaarlijks te vinden in de bekende Top 2000 van Radio 2.

Wist je dat er in 2010 een Engelse cover 'Sing, Fight, Cry, Pray, Laugh, Work and Admire' van Pieter Embrechts en The New Radio Kings uitkwam?

Negatief beeld
Tijdens de jaren 70 ging het een stuk slechter met de gezondheid van Shaffy. Het overmatige gebruik van alcohol en zijn extravagante levensstijl kwamen de rekening halen bij de gesteldheid van Ramses. In 2002 verscheen het biografisch portret 'Ramses, où est mon prince?' op het Nederlands filmfestival en schetste een wreed beeld. Gelukkig ontving Shaffy in zijn laatste jaren alsnog zijn verdiende waardering. Hij ontving in 2002 de Radio 2 Zendtijdprijs en in 2009 verscheen een dubbele DVD en CD genaamd ‘Laat me’, waarop alle hoogtepunten van zijn carrière staan. Ramses Shaffy overleed in hetzelfde jaar op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Bronnen:
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/biografie-van-ramses-shaffy/
http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Ramses+Shaffy
http://www.nu.nl/algemeen/2134401/ramses-shaffy-overleden-76.html

Bron foto: ANP

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)