a
a
a

Muzikale held: Herman van Veen

Herman van Veen

In de categorie “muzikale helden” schrijft ONS elke week over Hollandse muzikale legendes; biografieën, geschiedenis en leuke weetjes. Deze week: Herman van Veen.

Maar liefst 178 cd’s, 21 dvd’s, zeventig boeken, en vele bijzondere scenario’s van films. De legendarische zanger, schrijver, componist, regisseur, acteur, schilder en activist voor de Rechten van het Kind: Herman Jantinus van Veen, oftewel dé creatieve duizendpoot: Herman van Veen. Onze muzikale held van deze week. 

Waar het allemaal begon…
Herman van Veen, geboren op 14 maart 1954, groeide op als enige jongen in een arbeidersgezin. Op jonge leeftijd kreeg Herman al vioollessen en is gelijk na zijn middelbare school naar het Utrechts conservatorium gegaan. Hier studeerde hij  zang, viool en muziekpedagogie. Toen Herman dit succesvol afrondde, startte hij een theatergroepje met een paar klasgenoten, genaamd Harlekijn.  Zijn eerste theateroptreden was in 1965 en ontving prachtige recensies. Hiermee reisde hij de hele wereld rond en speelde deze voortelling in vier verschillende talen. Herman werd dan ook ‘de Cruijff van het toneel’ genoemd.

Alfred Jodocus Kwak
Herman van Veen staat ook wel bekend als de geestelijke vader van één van de bekendste eenden van de wereld: Alfred J. Kwak. In 1976 bedacht Herman de kindermusical over Alfred die later internationale bekendheid kreeg in de tekenfilmserie. Deze serie liep van 1989 tot 1991, maar is tegenwoordig weer te zien op Pebble TV en Ketnet. Herman bedacht dit verhaal, nadat hij op een avond met zijn auto in de polder een eend had overreden en de daaropvolgende dag een moedereend en zeven kuikens in zijn tuin zag waggelen. In deze tijd werd hem gevraagd een theaterproductie te maken over een sprookje. Vanuit hier is de beroemde gele watervogel geboren.  Opvallend aan deze serie waren de maatschappelijke thema’s en politieke problemen, zoals machtsmisbruik en ontwikkelingssamenwerking. De Tweede Wereldoorlog, de apartheid, de walvisvaart en armoede in Afrika waren thema’s die aan bod kwamen.

Creatieve duizendpoot
Naast het feit dat Herman een succesvolle schrijver, regisseur, schilder en acteur is, houdt hij zich ook sterk op het muzikale vlak. Herman schrijft in zowel het Nederlands als Duits, Engels, Frans en zelfs Afrikaans. We kennnen natuurlijk allemaal die gouden tijdloze hits: Opzij, Hilversum III, Anne, Suzanne en Toveren. Hits die nog altijd jaarlijks in de Radio 2 top 2000 staan.

Prijzen
Herman van Veen heeft in zijn carrière een heleboel prijzen mogen ontvangen. Onder andere de Nederlandse Oeuvreprijs kleinkunst en cabaret 2014, Een Edison Oeuvreprijs Kleinkunst en een Goldene Kamera voor Alfred J. Kwak.

Rechten van het Kind
Herman is vanaf zijn zevende levensjaar achtereenvolgens vrijwilliger, bestuurslid en welwillendheids-ambassadeur voor Unicef. Herman richtte verschillende organisaties op waaronder Stichting Roos, Stichting Colombine, de Herman van Veen Foundation en Lot’s Foundation. De Rechten van het Kind staan bij al deze organisaties centraal. Door middel van kennisoverdracht en kleinere projecten in ontwikkelingslanden en Europa vragen de organisaties aandacht.

Bronnen:
http://www.hermanvanveen.com/
http://www.kinderrechten.nl/
http://www.muziekencyclopedie.nl/
 
 

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)