a
a
a

Muzikale held: André Hazes

André Hazes

In de categorie “muzikale helden” schrijft ONS elke week over Hollandse muzikale legendes; biografieën, geschiedenis en leuke weetjes. Deze week: André Hazes.

André Gerardus Hazes, oftewel André Hazes. Geboren op 30 juni 1951 in Amsterdam en één van Nederlands grootste volkszangers die vanaf eind jaren 70 erg populair was met zijn eigen vorm van het levenslied.

Bekendheid
Het is 1959 als de zevenjarige André, zoals altijd,  zingt op de Albert Cuyp. Johnny Kraaykamp Sr. hoort André zingen en regelt dat hij komt optreden in de eerste aflevering van de weekendshow die Johnny toen maakte met Rijk de Gooyer. Het televisiedebuut van de kleine André is een feit. In 1976 wordt André opnieuw ontdekt, ditmaal door Willy Alberti. Voor deze doorbraak werkte André als boekbinder, bloemenbesteller, lichtmatroos, schoorsteenveger, fietsenmaker, fabrieksarbeider, slagersknecht, bouwvakker, grondwerker, sloper, disjockey, marktkoopman én kelner. Als laatste werkte hij als barkeeper in café “De Krommerd”. Het nummer Eenzame Kerst was zijn allereerste hit en steeg al gauw naar de eerste plaats. Naast Eenzame kerst (1976) had Hazes hits als: Een beetje verliefd (1981), Ik meen ’t (1985), Wij houden van Oranje (1988) en natuurlijk het zeer bekende Bloed, zweet en tranen (1985).

Bloed, zweet en tranen
In 2002 kende Bloed, zweet en tranen een klein commercieel succes, maar ook hierna bleef het nummer erg populair. Vaak wordt het gebruikt en gezongen bij begeleiding van het Nederlands voetbalelftal naar een toernooi. Ook in 2010, tijdens het Wereldkampioenschap voetbal, is het nummer veelvuldig ingeschakeld. Bloed, Zweet en Tranen werd zelfs de titel van de musical en de film die werden gemaakt over het leven van André Hazes.

Nederland oh Nederland, jij bent de kampioen!
Wie kent ‘m niet? Hét nummer van André Hazes dat in 1988 zeer populair was toen het Nederlands voetbalelftal Europees kampioen werd: Wij houden van Oranje. De coupletten zijn grotendeels gebaseerd op het Schotse lied “Auld Lang Syne”. De melodie van dit nummer is wereldwijd bekend, ook in niet-Engelstalige landen. In Japan, Taiwan en Korea wordt het lied gebruikt bij diplomeringsceremoniën en begrafenissen.

2004
Sinds mei 2004 had André veel last van zijn gehoor. Door een permanente ruis kon hij zichzelf niet meer horen praten. Hierdoor moest Hazes concerten afzeggen. In september werd hij met hoge koorts en benauwdheid opgenomen in het ziekenhuis. Kort daarna overleed hij. Op verzoek van de zanger werd een deel van zijn as met tien vuurpijlen in Hoek van Holland in de lucht geschoten. Ondanks hij er nu niet meer is, zal hij nooit worden vergeten.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)