a
a
a

Leuk uitje: Giethoorn

Leuk uitje: Giethoorn

In de categorie “leuke uitjes” schrijft ONS elke week over een interessant, cultureel en vermakelijk uitje. Deze week: Giethoorn.

Zonnig weekend
De zon schijnt zich dit weekend nog even van zijn beste kant te laten zien, dus het uitje van deze week is er één in de buitenlucht. Zo kun je met dat fijne zonnetje bijvoorbeeld heerlijk genieten tijdens een boottochtje. Leuk idee? Breng dan een bezoekje aan het sprookjesachtige waterstreekdorpje Giethoorn. Dit wonderschone dorpje is gevestigd in de kop van Overijssel en ligt tussen Steenwijk en Meppel.

Giethoorn
Waar staat Giethoorn om bekend? En wat is er allemaal te doen? Giethoorn staat bekend als het Hollandse Venetië, door zijn vele bruggetjes en punters. Door de vervening (verwijderen van een veenbodemlaag uit een veenderij) ontstonden er vele plassen en meren. Om alle turf te vervoeren, groef men vaarten en sloten. Aanzienlijk veel huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. Dit maakt dat Giethoorn iets magisch heeft.

Al deze wateren maakt Giethoorn een perfect vaardorp. Jaarlijks komen duizenden mensen naar Giethoorn om met de zogenaamde fluisterbootjes rond te varen. Een fluisterboot is niets minder dan een milieuvriendelijke elektrisch aangedreven boot. Er zijn diverse routes die je kunt varen. Geen zin om zelf te varen? Dan kun je ook altijd gebruik maken van één van de rondvaarten.

Wist je trouwens dat Giethoorn van oudsher een kunstenaarsdorp is?

Activiteiten
Buiten het feit dat een fluisterbootje een zekere aanrader is, kun je ook een bezoekje brengen aan een aantal musea, bakkerijen en boerderijen. Ook zijn er fascinerende rijksmonumenten die gratis te bezichtigen zijn.

Ben je toch meer van de actieve bezigheden? Huur dan een kano of kajak. Ook hier is het een genot om mee rond te varen in de waterrijke omgeving. Daarnaast zijn er vele fietsroutes, boog- en kruisboogactiviteiten om aan deel te nemen of geniet van een dagje surfles.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)