a
a
a

Kerst

Kerst

Huizen worden versierd, de dennenbomen worden binnengehaald en opgetuigd, kerstkransjes komen op tafel en de kerstdiners worden gepland. Oftewel het is bijna Kerstmis. Deze week daarom een blog over kerst.

Wist u al dat in 53 procent van de woonkamers een kunstboom staat in plaats van een echte kerstboom? Daarover straks meer. Het is bijna kerst. Sommige mensen hebben het over Kerstmis, anderen over het kerstfeest. Bijna iedereen houdt van kerst: gezellig samen met familie en vrienden bij elkaar. Vooral voor christenen is kerst een bijzondere tijd. De geboorte van Jezus Christus wordt dan gevierd. In West-Europa wordt 25 december als Eerste Kerstdag en 26 december als Tweede Kerstdag beschouwd. 

Kerstboom
Zodra de kerstperiode is aangebroken, verschijnt in veel huizen weer de versierde kerstboom met prachtige kerstballen en slingers. Luther verklaarde begin 16e eeuw de kerstboom tot het symbool van de geboorte van Jezus. Eerst stond de kerstboom alleen nog in de kerken, maar eind 19e eeuw haalde men hem in de huiskamer binnen. De kerstboom herinnert de christenen volgens Luther aan de bomen in het paradijs, de kerstballen aan de vruchten die Adam en Eva aten. De piek (of ster) van de boom verwijst naar de ster die de Wijzen naar de geboorteplaats van Jezus wees. Tegenwoordig heeft ongeveer de helft van de bevolking een echte kerstboom en een kleine meerderheid, 53 procent, een kunstboom. Vroeger hadden alleen rijke mensen een kerstboom, nu kan bijna iedereen een kerstboom kopen met kerst. 

Kerstviering toen en nu
Vroeger werd kerst niet zo uitgebreid gevierd als nu. De meeste Nederlandse gezinnen hadden wat extra snoepgoed en gingen met kerst wel drie keer per dag naar de kerk. Als kerst niet in het weekend viel ging werk gewoon door. Tegenwoordig zijn we vrij met kerst en staat er in de meeste huizen wel een versierde kerstboom met kerstballen en slingers. Verder gaan mensen minder of niet naar de kerk en wordt er veel aandacht besteed aan eten met familie: het kerstdiner.

Neemt kerst Sinterklaas over?
Voor veel ondernemers is december goud waard. Het is een echte feestmaand met eerst Sinterklaas en daarna het kerstfeest. In Nederland hechten we steeds meer waarde aan kerst. Tot tien jaar geleden kocht bijna niemand cadeaus met kerst. Het ging vooral om eten en met familie zijn. De cadeaus hoorden meer bij Sinterklaas. Daar krijgen vooral de kinderen cadeaus maar ook veel mensen trekken dan lootjes en geven elkaar een kleinigheidje. Tegenwoordig worden er met kerst ook steeds meer cadeaus aan elkaar gegeven. Daarom maken veel bedrijven extra reclame rond de kerst. Wat vind jij, neemt kerst de Sint over?

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)