a
a
a

Joop Doderer als Baantjer's De Cock

Moord in Extase

Wie denkt dat Piet Römer en Victor Reinier de enige vertolkers zijn van Baantjer’s rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder heeft het mis. Al in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw werd besloten om de boeken van Appie Baantjer te verfilmen. Het waren producent Henk Bos en regisseur Hans Scheepmaker die het boekje Moord in extase hadden gelezen en in de spannende ontknoping een filmscript zagen.

Toch hadden ze al direct een groot probleem. Wie moesten ze casten voor de rol van rechercheur De Cock? De fanatieke lezers hadden allemaal een eigen De Cock in hun hoofd en een acteur zou die fantasie wel eens om zeep kunnen helpen. Maar met de gedachte dat het de producenten van de James Bond-films ook was gelukt een geschikte geheim agent te vinden, gingen Bos en Scheepmaker aan de slag.

De oplossing lag dichter bij huis dan gedacht, want producent Henk Bos deed het management van acteur Joop Doderer, die jarenlang de rol van Swiebertje had vertolkt.

Doderer, die enige jaren in Engeland had gewoond en gewerkt om het Swiebertje-effect van zich af te schudden, was inmiddels al enige jaren in Nederlandse series en kluchten te zien. Toen hij tijdens een bijeenkomst met Henk Bos een regenjas en een hoedje op deed, wist Bos genoeg: hij had de excentrieke rechercheur gevonden.  

De tweede belangrijke casting ging om de rol van Dick Vledder, de onvolprezen hulp van rechercheur De Cock. Rutger Hauer had een aantal jaren daarvoor de rol van De Gier gespeeld in de film Grijpstra en de Gier en was inmiddels druk bezig met zijn carrière in het buitenland.
Het was uiteindelijk het zoontje van regisseur Hans Scheepmaker die op de Hiswa-beurs wees naar een reclameposter en riep “Hé daar heb je Vledder”.  De vrolijk lachende gebruinde man op de poster was niemand minder dan presentator Ron Brandsteder.

Scheepmaker vond dat zijn zoontje inderdaad gelijk had en belde Brandsteder, die geen enkele acteerervaring had. Nadat de TROS-quizmaster auditie had gedaan en een paar actiescènes had gespeeld, was iedereen het er over eens dat Brandsteder de gedroomde Vledder was.

De 32-jarige Brandsteder liep ter voorbereiding een dag mee met het bureau Lijnbaansgracht. Toen hij concludeerde dat je als rechercheur eerder een typecursus nodig had dan een schietcursus, omdat je heel de dag processen-verbaal moest tikken, kreeg hij prompt een wapen in zijn handen gedrukt. Meteen daarna trok de bekende TROS-ster wit weg bij het horen van een enorme knal, maar toen bleek dat de dienstdoende agenten bij wijze van grap een rotje onder zijn bureau hadden laten ontploffen.

Moord in extase, die in 1984 in première zou gaan, gaat over een brute overval op een geldtransport waarbij een bewaker wordt doodgeschoten. De overval is het begin van deze spannende Nederlandse film, waarbij De Cock en Vledder op zoek gaan naar de daders.

De kijker wordt getrakteerd op unieke beelden van Amsterdam aan het begin van de jaren tachtig, die het decor vormen voor de film. Manouk van der Meulen als de mooie femme fatale en de stunts van Nederlands beste stuntman Dickey Beer maken deze film een must voor elke Baantjer-liefhebber.

Het zou daarna nog elf jaar duren voordat Piet Römer in de rol van De Cock kroop voor de bekende tv-serie.

U ziet Moord in extase op zondag 29 mei om 20:00 uur bij ONS.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)