a
a
a

Hollandse steden: Valkenburg

Valkenburg

In de categorie “Hollandse steden” schrijft ONS elke week over een interessante, culturele en vermakelijke stad. Deze week: Valkenburg.

Met de culinaire restaurants, de gezellige terrasjes, de historische gebouwen en de jaarlijkse kerstfestijnen is Valkenburg de perfecte stad voor een lekker weekendje weg.

Prachtige omgeving
Valkenburg kent een adembenemend decor. Een combinatie van natuur, heuvels en de ligging aan rivier De Geul. Deze rivier ontspringt in de gemeente Raeren in België, vlakbij de Cycloopstenen. Dit is een uniek natuurmonument wat bestaat uit ongeveer 50 grote steenblokken van kwartsiet en zandsteen. Waarschijnlijk zijn het – door erosie - afgebrokkelde delen van grote steenbanken uit het Krijt-tijdperk. Voor de wandelaars een echte aanrader om eens te bekijken.

Historische monumenten
In het hart van Valkenburg bevinden zich een aantal oude, maar bijzondere bouwwerken die van strategisch belang waren voor de hoofdstad van het zogenaamde Land van Valkenburg. Dit was een zelfstandige heerschap, wat tegenwoordig natuurlijk hoort bij de provincie Limburg. Onder andere ruïnes van het beruchte Kasteel van Valkenburg, het Kasteel Den Halder, de middeleeuwse stadsmuur en de stadspoorten zijn hier te bewonderen.

Dé Kerststad van Nederland
Aan het einde van elk jaar gebeurt er iets heel bijzonders in deze historische stad. De magie komt tot leven en Valkenburg wordt omgetoverd tot een ware Kerststad. Je ziet, hoort, ruikt en proeft zelfs de kerst in deze tijd. Er is dan ook een  duidelijke piek te zien in het aantal toeristen en dagjesmensen. Van 13 november t/m 3 januari straalt heel Valkenburg het échte kerstgevoel uit.

Zo zijn er vele kerstactiviteiten, bezienswaardigheden en markten waar je deel aan kunt nemen. Neem bijvoorbeeld de betoverende lichtparade door het centrum van Valkenburg met verlichte praalwagens en dansers in prachtige kostuums. Daarnaast kun je altijd een van de gezellige kerstmarkten bezoeken, een aanrader is de Fluweelengrot. Naast de prachtige decoraties voert een rondgang door de Kerstmarkt Fluweelengrot je langs indrukwekkende sculpturen, wandschilderingen, een 18eeuwse kapel, oude ambachten en een gezellige horecagelegenheid. 

Valkenburg Kerststad is te bewonderen van 14 november 2015 t/m 19 december 2016.

Bronnen:
http://www.kerststadvalkenburg.nl/
http://www.valkenburg.nl/portal-home/geschiedenis_41631/
Bron foto: http://www.kerststadvalkenburg.nl/ 

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)