a
a
a

Hollandse steden: Utrecht

Utrecht

In de categorie “Hollandse steden” schrijft ONS elke week over een interessante, culturele en vermakelijke stad. Deze week: Utrecht.

De gezellige Domstad middenin Nederland: Utrecht. Veel mensen hebben vast wel eens een bezoekje gebracht aan deze stad met de prachtige grachten en interessante bezienswaardigheden, maar wat weten we nou eigenlijk allemaal over Utrecht?

Ontstaan van Utrecht
Rond het jaar 58 voor Christus kwamen de Romeinen naar Nederland. Op dat moment woonde er onder meer Eburonen en Friezen. Eburonen was een volksstam waarvan het grootste deel ten tijden van Caesar woonde “tussen Maas en Rijn”. Na ontelbare veldslagen en opstanden tegen de Romeinen, werd de Rijn door noordelijke grens van het Romeinse Rijk. De eerste steden, waaronder Utrecht, ontstonden op de plaatse van Romeinse legerposten. Het Romeinse legerkamp Trajectum ad Rhenum vormde de eerste bewoning van Utrecht.

Wist je dat Utrecht de stad is van Nijntje? De geestelijke vader van Nijntje, Dick Bruna, is geboren in Utrecht. Zo zie je Nijntje op verschillende plekken terug, zoals bij sommige Utrechtse stoplichten.

Bezienswaardigheden
Utrecht staat bekend om zijn vele interessante kerken, waaronder een aantal hele oude. In de elfde eeuw werd mogelijk een zogenaamde kerkenkruis aangelegd van vijf kerken, waarin het midden de Domtoren staat. Deze voornaamste kerk van de stad is gebouwd als kathedraal van het bisdom Utrecht en oorspronkelijk gewijd aan Sint Maarten. De Dom is maar liefst 112 meter hoog en is daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. Zeker de moeite waard om eens de vele trappen te beklimmen en te genieten van het adembenemende uitzicht over de gehele stad en regio.
Naast deze bijzondere kerken zijn er ook een aantal prachtige historische poorten, godskamers, hofjes en molens. 

Wist je dat in Utrecht in verhouding veel meer jonge vrouwen dan jonge mannen wonen? 

Dynamische stad
Ben je niet zo’n liefhebber van authentieke gebouwen en geschiedenis? Dan is Utrecht alsnog een stad om zeker eens te bezoeken. Er zijn talloze leuke en interessante dingen te doen. Musea, bioscopen, winkels en de hoeveelheid gezellige cafés maken de stad zeer aantrekkelijk voor zowel jong als oud. Wat je misschien opvalt is dat er overal in de stad verschillende verbouwingen zijn. Want ja, wie mooi wilt zijn, moet pijn leiden.

Bronnen:
http://allesoverutrecht.nl/
http://www.bezoek-utrecht.nl/beleef-utrecht
http://www.wattedoenvandaag.nl/wat-te-doen-in-utrecht/

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)