a
a
a

Hollandse steden: Rotterdam

Rotterdam

In de categorie “Hollandse steden” schrijft ONS elke week over een interessante, culturele en vermakelijke stad. Deze week: Rotterdam.

Rotjeknor, de verwoeste stad, de werkstad, de Maasstad of  het New York aan de Maas. Het gaat hier natuurlijk over dynamische wereldstad: Rotterdam. De kubuswoningen, het potlood, de Erasmusbrug, de markthal, het nieuwe centraal station met de bijnaam ‘station Kapsalon’; het is slechts een kleine selectie uit alle bekende Rotterdamse gebouwen.

Historie
Het begon allemaal in 1260 waarin er een dam over veenrivier de Rotte werd gebouwd. Je raadt het al, hieraan dankt Rotterdam zijn naam. Op deze plaats woonden een paar mensen die leefden van visserij. Dit werd al snel een handelsplaats en vlak daarna kreeg het ook een Haven. In de tijd van de 19e eeuw breidde de stad erg uit en werd een internationale haven. Tot op de dag van vandaag heeft Rotterdam de grootste haven van Europa en tot 2004 zelfs de grootste haven van de wereld.

Door het bombardement op Rotterdam in 1940 zijn vrijwel alle oude gebouwen verdwenen. Voor een Nederlandse stad is dit vrij ongewoon. De Delfshaven in Rotterdam is nog wel een van de weinige plekken om historische stukken te bekijken. Daarentegen is Rotterdam rijk aan prachtige moderne architectuur, iets om zeker even bij stil te staan.

Activiteiten
En wat is er allemaal te doen in deze waterstad? Te beginnen bij de haven. Dit is eigenlijk wel een verplicht onderdeel voor een geslaagd dagje Rotterdam. Gedurende de jaarlijkse havendagen in de zomer krijg je een goed beeld van deze reusachtige haven. Ook in de rest van het jaar valt er nog veel te ontdekken op het water. Reserveer bijvoorbeeld een rondvaart, vaar met de watertaxi, wandel langs de kades of bezoek het interessante Havenmuseum.

Natuurlijk kennen we Rotterdam ook vanwege haar prachtige uitzichtpunten. Neem bijvoorbeeld de top van de 185 meter hoge Euromast, de grootste toren van heel Nederland. Vanuit hier heb je een buitengewoon fantastisch uitzicht over Rotterdam en de havens. Waaghalzen opgelet: je kunt in plaats van met de lift naar beneden ook buitenom naar beneden abseilen. Met maar liefst 100 kilometer per uur glijd je dan naar beneden om vervolgens op de mensen in de lift te wachten.

Ben je niet zo van het avontuur? Dan kun je altijd nog naar het Museumpark Rotterdam. Hier vind je onder andere het Chabbot Museum, het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en de Kunsthal.

Na al deze culturele hoogstandjes vormt winkelstraat de ‘Koopgoot’ een fijne afwisseling of afsluiting. Hier heb je geen last van het verkeer omdat het voor een deel onder de Coolsingel bevindt. Vandaar de bijnaam Koopgoot (officieel heet het ‘De Beurstraverse’).
 

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)