a
a
a

Hollandse steden: Groningen

Groningen

In de categorie “Hollandse steden” schrijft ONS welke week een interessante, culturele en vermakelijke stad. Deze week: Groningen.

Grunnen, Grins of voor de meeste mensen gewoon Groningen. Omringd door water, rijk aan historie en ideaal voor studenten. Voor velen een behoorlijke reis, maar eenmaal aangekomen schuilt er een prachtige, warme hoofdstad met een uitstekende infrastructuur. Maar wat weten we eigenlijk nog niet over deze bruisende stad van het Noorden?

d’Olle Grieze
Groningen heeft een grote interessante geschiedenis. Iedereen heeft vast en zeker weleens gehoord van de bekende Martinetoren. De geschiedenis van deze gotische toren begon in de negende eeuw. Tijdens het jaar 800 stond op deze plek een houten kerk. Pas in de eerste helft van de dertiende eeuw werd er een kerk van bakstenen gebouwd in de Romanogotische stijl. In 1465 werd een inpandige toren gebouwd die vier jaar later werd getroffen door zware bliksem. De kerk had hierdoor last van ernstige schade en stortte daarom drie jaar later compleet in.

Uiteindelijk in 1469 werd op de huidige locatie een nieuwe toren gebouwd, ditmaal in de gotische stijl. In 1554 is deze torenspits gereed en heeft een hoogte bereikt van maar liefst 100 meter. Helaas niet voor lang, want in 1577 is de toren slachtoffer van een aantal vreugdevuren, die bij vertrek van een Waals soldatengarnizoen werden ontstoken. Hierbij ging de volledige torenspits in vlammen op. Dit betekende dat de toren uiteindelijk een hoogte van 97 meter wist te bereiken.

Wist je dat…
de toren in de volksmond ook wel d’Olle Grieze wordt genoemd? Dit betekent letterlijk ‘de Oude Grijze’ en heeft zijn bijnaam te danken aan het verweerde Bentheimer zandsteen.

Levendige stad
Groningen heeft een aantal mooie posities weten binnen te slepen. Zowel beste binnenstad, meest fietsvriendelijke stad als leukste studentenstad. Van aftakeling of verloedering is nergens iets van te bekennen. Groningen staat ook bekend om haar ontspannen sfeer. Genieten van de vriendelijke gemoedelijkheid, het diverse winkelkarakter en de authentieke sfeer maakt Groningen een heerlijke en inspirerende stad.

De opsomming van het Groningermuseum, de Martinetoren, het Groninger Museum, de Grote Markt en de ontelbare horecagelegenheden maken Groningen aantrekkelijk voor toeristen. Uit onderzoek blijkt dat men Groningen een zeer geschikte stad vind om van cultuur te genieten of om lekker te winkelen. Toch staat Groningen niet op plek 1 als toeristisch trekpleister. Amsterdam, Maastricht, Den Haag, Rotterdam, Nijmegen, Utrecht en Den Bosch gaan Groningen nog voor. Groningen zelf ziet dit als een puntje voor verbetering.

Wist je dat…
Groningen de grootste suikerfabriek van de hele wereld heeft?

Openbare kunst
Groningen kent een voortreffelijke collectie kunstwerken. Maar liefst 400 kunstwerken zijn te vinden in de straten van Groningen. Zowel oud als nieuw. Misschien wel het meest bekende en kenmerkende beeld in Groningen is het Peerd van Ome Loeks (Het paard van oom Lucas). Achter dit bijzondere beeld, gebouwd in 1959 door Jan de Baat, gaat een herkenbaar liedje schuil: “Het Peerd van Ome Loeks is dood”. Dit liedje dateert uit c.a. 1900 en betreft dezelfde melodie als het Sinterklaasliedje “Daar wordt aan de deur geklopt”.

Nieuwsgierig geworden naar deze bruisende toeristische stad? Als je nu een bezoekje brengt aan Groningen, is de kans aanwezig dat je over de Groningse straten kunt schaatsen. Dankzij grote ijzelvorming is er de afgelopen dagen al massaal geschaatst over de straten.

Bronnen:
http://toerisme.groningen.nl/over-groningen/stad-groningen/martinitoren/geschiedenis-van-de-martinitoren
http://www.wistjedatgroningen.nl/post/109294191662/wat-je-altijd-al-wilde-weten-over-groningen
http://www.cbkgroningen.nl/kunst-op-straat

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)