a
a
a

Hollandse steden: Amersfoort

Amersfoort

In de categorie “Hollandse steden” schrijft ONS elke week over een interessante, culturele en vermakelijke stad. Deze week: Amersfoort.

Geschiedenis
De eerste keer dat we Amersfoort in de geschiedenisboeken tegenkomen is het jaar 1028. Amersfoort is rond dat jaar gesticht als een boerennederzetting. De strategische ligging was voor de bisschop van Utrecht aanleiding om er één van zijn hoven te bouwen, om van hieruit de Gelderse Vallei te ontginnen. Amersfoort kreeg in 1259 stadsrechten van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden.

Cultuur
Amersfoort is een mooie stad om rond te wandelen, te winkelen en te bezichtigen. Wat gelijk opvalt bij een bezoek aan Amersfoort is de prachtige Onze Lieve Vrouwetoren, in de volksmond ‘Lange Jan’ genoemd. Dit is de op twee na hoogste kerktoren van Nederland. Bijzonder om te zien is de stadsmuur die om de binnenstad loopt. De stad heeft daarnaast nog een aantal stadspoorten, zowel land- als waterpoorten, waarvan de bekendste de Koppelpoort is.

Naast deze indrukwekkende bouwwerken, kunnen bezoekers van Amersfoort nog genieten van de dierentuin, het filmhuis en het Mondriaanhuis (het geboortehuis van Piet Mondriaan). Deze woning is tegenwoordig een museum. Een iconisch beeld in Amersfoort is de Amersfoortse Kei. Het verhaal gaat dat 400 inwoners de kei op een slee voor een weddenschap de stad in hebben getrokken. De kei weegt maar liefst 7157 kilo. De steen is tijdens de Tweede Wereldoorlog begraven uit angst voor beschadigingen en staat nu in de stad tentoongesteld.

Lekkernijen
De populairste Amersfoortse lekkernij is het Amersfoortse keitje. De grote keitjes zijn gevuld met marsepein, die kleine platte met chocola en de kleine keitjes met noten of zuidvruchten. De mooie laagjes om de snoepjes die ze echt op kiezels doen lijken, bestaat uit suiker. Deze worden geverfd in allerlei kleuren. De inwoners van Amerfoort vertellen met trots dat dit keitje van de uit de ijstijd stammende kei op de stadsring komt. In werkelijkheid komt de lekkernij uit Duitsland, waar het ongetwijfeld wordt verkocht als het Duitse keitje.
 
 

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)