a
a
a

Hollandse lekkernij: wentelteefjes

Wentelteefjes

In de categorie “Hollandse lekkernij” schrijft ONS elke week over de Hollandse pot; lekkere recepten, leuke weetjes of de geschiedenis ervan. Deze week: wentelteefjes.

Weet je het nog? Na een lange middag buitenspelen, thuiskomen en verrast worden door moeders heerlijke wentelteefjes. Wat waren dié lekker! Maar waar komt de naam ‘wentelteefjes’ eigenlijk vandaan? En hoe is deze delicatesse ontstaan?

Wentelreutje? Wentelteefje!
Vele woorden nemen kinderen klakkeloos over, zonder daarbij verder stil te staan. Wentelteefje is een uitzondering. De koters vinden dit woord vaak grappig of gek. Het is natuurlijk ook niet het meest ‘normale’ woord dat er bestaat. Het kan worden verwezen naar een hond, maar ook naar een scheldwoord. Waarom heet nou zoiets een wentelteefje?

Vroeger dacht men het antwoord hier op te weten. Nu nog steeds hoor je geregeld dat je wentelteefje moet verstaan als “wentel ’t even(tjes)”. Klinkt logisch, want ze moeten inderdaad worden gewenteld of omgekeerd, maar wellicht is er nog een andere verklaring voor.

In 1623 is het woord wentelteefje voor het eerst waargenomen, in de zin:
‘Ey, waer ick t’huys alleen, ick backte wentel-teven Van suyckert witte broot, en butter-smeerigh vet.’

Deze Oudnederlandse zin verwoordt nog niet de herkomst van de beruchte wentelteef. Het eerste woorddeel, wentel, is in inderdaad de stam van wentelen. Het tweede woorddeel, teef, is volgens het etymologische woordenboek, mogelijk de vervormde naam van gebak. Zo gebruikte men tijdens de 19e eeuw in Dordrecht het woord appelteef. In andere delen van het land gebruikte ze soms andere namen. Zo associeerden de Friezen ‘teef’ met ‘een vrouwelijke hond’ en hierdoor stond het wentelteefje ook wel bekend als ‘gebraden hondsvotjes’. Zo gek klinkt wentelteefje dan nog niet.

Het verloren brood
Oud brood gaat er bij veel Hollanders absoluut niet in. Het is dan ook meer dan begrijpelijk dat de bakker het brood van gisteren niet nóg eens een dag op de planken laat liggen. Maar wat moet je dan met al dat oude brood?

Het waren de Romeinen die ontdekten dat oud brood ook erg lekker kon zijn! In eerste instantie werd er melk aan het brood toegevoegd om het wat makkelijker weg te krijgen, maar al snel werd ontdekt dat het oude brood tot een ware lekkernij omgetoverd kon worden door de sneetjes na het weken in de melk even te bakken en te besprenkelen met honing. De Romeinen vonden het zelfs zó lekker dat zij de de armen van de bevolking dwongen het oude brood uit de prullenbakken te vissen. Zo ontstond de naam ‘het verloren brood’. In het Frans worden wentelteefjes dan ook pain perdu genoemd, wat letterlijk ‘verloren brood’ betekent.

Trek gekregen in deze lekkernij? Hoog tijd om je oude brood uit de kast te halen!

Ingrediënten:
1 groot ei
2 kleine pakjes (vanille)suiker
1 theelepel kaneel
40 gram boter/margarine
250 ml (magere/volle) melk
8 sneetjes wit brood

Bereiding:
- Klop het ei in een kom en gooi de suiker, kaneel en melk er langzaam bij
- Klop goed door tot het een egaal beslag wordt
- Doe nu de boter in de pan
- Snijd nu eventueel de korsten van de sneetjes brood en doe het brood vervolgens in het beslag. Zorg dat het brood het beslag goed opneemt.
- Leg de sneetjes brood in de pan en bak ze ongeveer in 5 minuten goudbruin
- Smullen maar!

Bronnen:
http://vorige.nrc.nl//krant/article1629651.ece/Wentelteefje 
http://www.foodinspiration.nl/blog/2013-11-27-het-verloren-brood
http://www.ohdoejedatzo.nl/hoe-maak-je-wentelteefjes/

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)