a
a
a

Hollandse lekkernij: hagelslag

Hagelslag

In de categorie “Hollandse lekkernij” schrijft ONS elke week over Hollandse lekkernijen; lekkere recepten, leuke weetjes of de geschiedenis ervan. Deze week: hagelslag.

Het typisch Nederlandse beleg voor op brood: hagelslag. Deze zoete, vaak gekleurde, kleine korrels zijn al jaren erg populair in Nederland, België en in de Nederlandse koloniën. Waarom is het zo populair en waar komt het vandaan?

Het begon allemaal in 1919, toen de directeur van dropfabriek Venco op het geniale idee kwam. Hij wilde witte breekbare korrels met pure anijssmaak maken als broodbeleg. Hij noemde dit witte goedje hagelslag en bood het aan bij de kruideniers en bakkerijen. Het duurde niet lang voordat de hagelslag over de toonbank hagelde. Dit bleef niet onopgemerkt en al gauw kwam er veel concurrentie om de hoek kijken. Bekend fabrikant De Ruijter produceerde de hagel en bracht in 1928 de zogeheten anijshagel en vruchtenhagel tot leven. De vruchtenhagel, ook wel suikerhagel genoemd, werd gemaakt in de smaken sinaasappel, anijs, framboos en citroen.

Chocoladekorrels
Pas enkele jaren later werd de allereerste hagelslag van chocolade gemaakt. Het gerucht gaat dat een vijfjarige jongen een aantal brieven naar de chocoladefabriek van Venz had gestuurd met de vraag of zij boordbeleg van chocolade konden maken. Venz bracht in 1936 voor het eerst chocoladekorrels op de markt, genaamd chocoladehagel. Maar waarom geen hagelslag? Helaas was deze naam al gepatenteerd door Venco.

De muisjes zijn geboren
Concurrent De Ruijter liet het niet zitten bij de anijs- en vruchtenhagel en kwam in 1939 met de geboortemuisjes. In eerste instantie werden deze muisjes Oranje muisjes genoemd, ter ere van de geboorte van prinses Beatrix. Deze werden toentertijd aangeboden aan prinses Juliana en prins Bernhard. Op vele films en foto’s is dan ook te zien hoe het koningspaar de beschuit met muisjes at. Dit was letterlijk de ‘geboorte’ van de beschuit met muisjes en wordt nu nog altijd geserveerd bij een Nederlands kraambezoek.

Na de Tweede Wereldoorlog steeg de populariteit van hagelslag enorm. Door de sterk groeiende welvaart van de Nederlanders werden er aan de lopende band nieuwe soorten broodbeleg ontwikkeld. Van bosvruchtenhagel en chocoladevlokken tot rimboehagel en schuddebuikjes.

Wist je dat…
- Er gemiddeld 20 verschillende soorten hagelslagproducten in de supermarkt liggen?
- In België ze chocoladehagelslag vaak muizenstrontjes noemen?
- Hagelslag die minder dan 32% cacao bevat, geen chocoladehagelslag genoemd mag worden? Onder dit percentage heet het cacaofantasie.
- De cacao van chocoladehagelslag vooral uit Ghana, Ivoorkust, Kameroen en Ecuador komt?

Hagel van eigen bodem
Hagelslag is een typisch Hollands product en ook alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië. De chocolade variant is nog weleens te vinden in het buitenland, maar dit wordt vaak in duurdere kleine verpakkingen verkocht, bestemd voor taartversiering. Natuurlijk kun je altijd vanuit het buitenland jouw favoriete hagelslag bestellen via het internet. Pfieuw.

Bronnen:
http://heimwee.info/2014/04/02/de-geschiedenis-van-hagelslag/
http://www.deruijter.nl/historie.aspx
http://www.venz.nl/spreekbeurt_hagelslag.php  

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)