a
a
a

Hollandse lekkernij: drop

Hollandse lekkernij: drop

In de categorie “Hollandse lekkernijen” schrijft ONS elke week over de Hollandse pot; lekkere recepten, leuke weetjes of de geschiedenis ervan. Deze week: drop.

Zwart snoep
Misschien wel het meest bekende snoepje van Nederland: drop. In tegenstelling tot veel ander snoepgoed dat vaak erg fel van kleur is en voornamelijk zoet van smaak is, kunnen wij in Nederland heerlijk genieten van een zwart en zout snoepje. Maar is het altijd wel zwart en zout? Waar komt drop eigenlijk vandaan? En waarom houden Nederlanders zo van drop?

Drop als medicijn
Drop bestaat al eeuwen, maar was van oudsher zeker niet bedoeld als snoepwaar. Het gerucht gaat dat in de zevende eeuw de Assyrische koning behandeld werd met drop. Toentertijd in de vorm van zoethoutwortel. Men had al gauw door dat dit bestandsdeel een slijmoplossende werking had. Het werd daarom ingezet als medicijn tegen verkoudheid, maagzweren en zelfs infecties. Zowel het leger van Alexander de Grote, de Romeinen en de Grieken gebruikten zoethoutwortel als geneesmiddel.
Helaas kreeg de zoethoutwortel een slechte naam tijdens de Middeleeuwen. Doordat zoethout altijd een zwarte kleur had, werd het bestempeld als duivels. Drop dankt zijn zwarte kleur dus aan het bekende zoethout.

Hoe werd drop snoep?
Veel mensen denken dat drop als snoep is ontstaan in Nederland. Niets is minder waar. In 1760 maakte en verkocht een Engelse apotheker genaamd George Dunhill dropartikelen. Uiteraard eerst als medicijn, maar al gauw voegde hij er suiker aan toe en dat maakte drop een ware lekkernij.  
Maar waarom is Nederland nou een echt dropland? Nederland produceert een derde van alle drop binnen de Europese Unie. Duitsland staat op twee en Spanje op nummer 3. In Scandinavië en Noord-Duitsland wordt ook veel drop gegeten. Het gerucht gaat dat deze landen veel drop eten, omdat deze op zee zijn gericht en daardoor juist een voorkeur hebben voor zoute dingen. Er heeft nooit een officieel onderzoek plaatsgevonden met de vraag waarom wij Hollanders zo van drop houden. Ben jij ook zo dol op drop? Goedzo! Maar pas wel op. Door het eten of drinken van een partij drop of zoethoutthee houdt het lichaam veel vocht vast. Hierdoor kan je bloeddruk verhogen. Gelukkig zijn deze effecten tijdelijk, dus kom maar op met die drop!

Wist je trouwens dat…
- het schijnt dat wij Nederlanders zo’n 2 kilo drop per persoon per jaar eten!
- in het graf van Toetanchamon ook zoethout is gevonden?
- de zoethoutwortel maar liefst 50 keer zoeter is dan suiker?
 
Bronnen:
http://www.wervel.be/downloads/Suikerdossier%20hoofdstuk%2020%20andere%20zoetstoffen.pdf
http://www.klene.nl/hoe-maken-we-drop-oud
https://www.haribo.com/nlNL/consumenteninfo/drop/algemeen.html

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)