a
a
a

Het recept voor een heerlijk kerstmenu

Kerstmenu

Kalfsrollade, stoofperen, aardappelpuree, spruitjes met spekjes en witlof uit de oven. Kortom: een heerlijk kerstdiner! Lees verder voor het recept.

Ingrediënten:

Kalfsrollade
1,5 kilo kalfslende (dunne plak)
4 tenen knoflook
Half bosje tijm
 
Stoofperen
1 kilo Gieser Wildeman peren
300 ml rode wijn
300 ml rode bessensap
1 kaneelstokje
150 g basterdsuiker
 
Aardappelpuree
1,5 kilo aardappels
200 ml melk
200 ml room
100 g boter
 
Spruitjes met spekjes
800 g spruitjes
1 sjalotje
150 g spekjes
 
Witlof uit de oven
4 stronken witlof
4 plakken ham
4 plakken kaas
 
Extra nodig:
Keukentouw
pureestamper
 
Bereidingswijze:
 
Kalfsrollade:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
 
Pel en hak de knoflook fijn. Ris en hak de tijm fijn. Verdeel de knoflook en tijm over één zijde van de lende en rol de lende op. Breng op smaak met een beetje peper en zout. Knoop er op 4 plekken stevig een keukentouw omheen. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kalfsrollade om en om in circa 10 minuten op hoog vuur goudbruin. Leg de rollade in een ovenschaal en bak de rollade in circa 20 minuten gaar in de oven. De rollade mag een beetje rosé blijven.
 
Stoofperen
Schild de peren. Verwarm de rode wijn en het bessensap in een pan en voeg de peren eraan toe. Zorg dat de peren helemaal onder het sap staan. Voeg het kaneelstokje en de basterdsuiker toe en laat de peren in circa 1 uur op laag vuur gaar stoven.
 
Aardappelpuree
Schil de aardappels. Breng de aardappels aan de kook in een pan met water en kook de aardappels in circa 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stoom droog. Voeg de melk, room en de boter toe en pureer tot een smeuïge massa. Breng eventueel op smaak met een beetje peper en zout.
 
Spruitjes met spekjes
Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de spruitjes in circa 8 minuten beetgaar. Giet af. Pel en hak het sjalotje. Verhit een koekenpan en bak hierin de spekjes goudbruin. Voeg na circa 4 minuten het sjalotje toe. Voeg de spruitjes toe en bak nog circa 2 minuten mee.
 
Witlof uit de oven
Verwarm de oven voor op 180 graden.
 
Verwijder het uiteinde van de witlof, halveer de stronken witlof en verwijder de kern. Breng een pan met water aan de kook en blancheer de witlof in circa 2 minuten. Giet af en laat de witlof goed uitlekken. Wikkel twee halve stronken witlof eerst in een plak kaas en vervolgens in een plak ham. Herhaal dit met de overige stronken. Verdeel de witlof over een ovenschaal. Bak de witlof in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Wijntip:

Ambrosia 2014 - Rose
Deze wijn is gemaakt van de Nebbiolo druif. Deze druif is niet zo donker als de meeste rode druiven. Men is gewend dat een Barolo of Bordeaux donkerrood is en daarom wordt er een techniek toegepast: bloeden. Het eerste sap in de pers wordt opgevangen en gevinifieerd. Wat dan ontstaat is een Rose, veel lichter van kleur dus. De Ambriosa is een Italiaanse wijn uit het oogstjaar 2014 en heeft een droog karakter die kruidig en vol van smaak is.

Kijk hier voor meer informatie.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)