a
a
a

De sixties | Seksuele revolutie

De sixties | Seksuele revolutie

In de jaren 50 en 60 was de boodschap van de kerk duidelijk: ‘Ga heen en vermenigvuldig u.’ Gemeenschap buiten het huwelijk was uit den boze en een groot gezin was alleen maar positief. Voor veel vrouwen was dit enorm lastig: zij moesten de hoop hebben dat hun man daadwerkelijk voor het zingen de kerk uit snelde.

Anticonceptie
In 1964 was daar de introductie van de anticonceptiepil.’ Seksualiteit kwam losser te staan van voortplanting, mede door de introductie van de pil en de opkomst van de NVSH. Mede daardoor kwamen gemeenschap en huwelijk verder van elkaar af te staan (voor- en buitenechtelijke gemeenschap). Door deze ‘seksuele revolutie’ in de sixties is de emancipatie van de vrouw toegenomen en is de plaats van de vrouw binnen het gezin enorm veranderd. Getrouwde vrouwen kunnen er bewust voor kiezen om geen of weinig kinderen te nemen, om zich volledig te richten op een carrière. Nu konden vrouwen zonder gevaar voor nageslacht ‘het hele gezang’ meemaken.

En nu?
Nog steeds wordt er volgens veel mensen teveel onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Zo worden meisjes op school minder gestimuleerd om ‘exacte’ vakken te kiezen en verdienen vrouwen over het algemeen minder dan mannen in vergelijkbare posities. Er zullen revoluties blijven volgen, maar niet alleen feministische revoluties.

De Nederlandse samenleving in de 21ste eeuw: wat kan volgens jou beter?

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)