a
a
a

De sixties | Mysterieuze moord

De sixties | Mysterieuze moord

Op 22 november 1963 werd heel de Verenigde Staten, en daarmee de rest van de westerse wereld, opgeschrikt door de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas. Was het de CIA, de KGB, de FBI of de Amerikaanse maffia? Of waren het toch de Cubanen? Volgens de hevig bekritiseerde officiële lezing was het gewoon Lee Harvey Oswald, die op 22 november 1963 vanuit een pakhuis de fatale schoten loste op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

De Moord
De rijtoer van Kennedy was onderdeel van een publieksreis door Texas, mede georganiseerd met het oog op zijn eventuele herverkiezing in Amerikaanse presidentsverkiezingen 1964. Nadat Kennedy voor de eerste keer geraakt was, greep hij met beide handen naar zijn hals, terwijl zijn echtgenote zijn bovenlichaam vastpakte. Een volgend schot raakte de president in het hoofd. 25 minuten later werd hij doodverklaard, waarna vicepresident Lyndon B. Johnson opeens de presidentseed moest afleggen. Kennedy was de vierde Amerikaanse president die vermoord werd, en de achtste die tijdens de uitoefening van zijn ambt overleed.

De verdachte
Harvey Lee Oswald is nog altijd de hoofdverdachte van de moord. Hij werd in eerste instantie aangehouden voor een moord op een agent, 45 minuten na de moord op Kennedy. Pas daarna werd hij ondervraagd over de eerdere moord. Hiervan zijn vreemd genoeg geen opnames gemaakt. Met Oswald liep het overigens ook niet goed af: hij werd twee dagen later neergeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby. Dit gebeurde pal voor de draaiende televisiecamera’s.

Waar was jij toen je het nieuws over de moord hoorde en is Oswald wel echt de dader?

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)