a
a
a

De sixties | Huwelijk Beatrix en Claus

De sixties | Huwelijk Beatrix en Claus

Het is het jaar 1965: De relatie met Duitsland en de Duitsers lag nog erg gevoelig in Nederland. Plotseling verschijnt er in de krant een foto van prinses Beatrix met haar nieuwe vriend: de bijna twaalf jaar oudere Duitse diplomaat Klaus von Amsberg.
Meteen werd het verleden van Klaus onderzocht: had hij bij de Hitler-jugend gezeten, was hij fout geweest in de oorlog? Onder druk van de speculaties in de media werd op 28 juni 1965 de verloving van Beatrix en Claus (zijn naam was inmiddels vernederlandst) bekend gemaakt door koningin Juliana. Tijdens deze toespraak werd benadrukt dat Claus niet aan de kant van de Nazi’s had gestaan.

Het Huwelijk
Hoewel het paar liever niet in de drukke hoofdstad wilde trouwen, wilden de gemeente Amsterdam en koningin Juliana hier niets weten. En zo trouwden troonopvolgster Beatrix en Claus op 10 maart 1966 in Amsterdam. Maar alle beveiligingsmaatregelen konden niet alle gevaren voorkomen.

Rellen tijdens het huwelijk
Op het moment dat de trouwstoet door de Amsterdamse Raadhuisstraat reed werd er door relschoppers een rookbom gegooid. De beelden waarop de Gouden Koets door rook aan het zicht wordt onttrokken, gingen de wereld over. Het koninklijk huwelijk bleek ruimschoots tegen dit relletje bestand, de gooiers kregen twee weken gevangenisstraf. Heeft u in 1966 gekeken naar het huwelijk van prinses Beatrix en Claus?

Samen kreeg het echtpaar drie zoons: Willem-Alexander, Friso en Constantijn. Claus stief op 6 oktober 2002 aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en longkanker.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)