a
a
a

De sixties | Een kleine stap voor de mens…

De sixties | Een kleine stap voor de mens…

Waar was jij op 20 juli 1969? Bijna heel Nederland zat voor de buis gekluisterd voor de verslaggeving van de eerste maanlanding en hoorden de legendarische woorden: That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind.

De space race
Op 25 mei 1961 deed John F. Kennedy, amper vier maanden na zijn inauguratie, een gewaagde uitspraak. Hij beweerde in een toespraak aan het congres dat de Amerikanen nog in hetzelfde decennium op de maan zouden landen. Nu de gehele aarde was ontdekt, was het tijd om de ruimte te verkennen. Maar niet alleen de Amerikanen hadden plannen. Na de Tweede Wereldoorlog toonde zowel de Verenigde Staten als de Sovjet-Unie interesse in de geavanceerde rakettechnologie van de Duitsers. Er ontstond een heuse race naar de maan. Wie zou als eerste de maan bereiken? De Russen leken al snel te gaan winnen, want op 4 oktober 1957 werd de satelliet Sputnik 1 gelanceerd. Op 12 april 1961 was het de Rus Joeri Gagarin aan boord van de Vostok 1 die als eerste mens in een baan om de aarde reisde. Dat jaar was het aan Kennedy de beurt om de Russen in te halen.

Gevleugelde woorden
Kennedy wilde zo graag naar de maan, dat NASA alle financiële middelen kreeg waar het om vroeg. Alles werd uit de kast gehaald om als eerste de maan te bereiken. In januari 1967 kostte dit drie astronauten hun leven toen er een brand uitbrak in de Apolo-capsule. Op 20 juli 1969 was het dan eindelijk zover: astronaut Neil Armstrong zette als eerste mens voet op de maan en sprak de legendarische woorden: That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind. Inderdaad, de letter a staat hier tussen haakjes, omdat de uitspraak altijd fout geciteerd wordt. Veel mensen twijfelen nog steeds over de authenticiteit van het legendarische filmpje. Zo zou de vlag niet op de juiste manier wapperen en er een schaduw aan de verkeerde kant van Armstrong bevinden. Er wordt zelfs beweerd dat Stanley Kubrick, regisseur van A Space Odyssey, de beelden in zijn studio heeft gemaakt.

De toekomst
Inmiddels is het al mogelijk om voor maar liefst €200.000 dollar een uurtje de ruimte in te vliegen. Zakenman Richard Branson van Virgin Galactic heeft de ruimtevaart weten te vercommercialiseren. Je kunt een vlucht maken naar het einde van de atmosfeer, om vervolgens weer terug naar de aarde te keren. Zou jij zo’n vlucht naar de ruimte nemen als je de kans kreeg?

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)