a
a
a

De fifties | De ramp van 53

Complete gezinnen kijken bij de enige buurman met een televisie een serie voor de kinderen en Ruth Handler ontwierp de perfecte vrouw. Wat haalde verder de krant in de fifties?

De Ramp van ‘53beurzenopendijkendicht
Die ene nacht en dag van 1 februari 1953 staat bij duizenden Zeeuwen in het geheugen gebeiteld. De dijken braken, het water stroomde met verwoestende kracht het land binnen. In de nacht van 1 februari 1953 raasde een noordwesterstorm over zee, die onophoudelijk op de kust beukte. De dijken waren niet bestand tegen dit natuurgeweld. In deze ene nacht verdween ruim 165.000 hectare land naar de zeebodem, ruim 1800 mensen en nog meer dieren stierven de verdrinkingsdood. De 100.000 getroffenen die de ramp wel overleefden, verloren huis en haard.

Beurzen open

Beurzen open, dijken dicht
Het gevecht tegen het allesverwoestende water lijkt onbegonnen werk. Toch is het in Zuid-Holland gelukt. De Schielands Hoge Zeedijk kon de kracht van het water niet aan. Arie Evegroen manoeuvreerde samen met zijn maat Cor Heuvelman zijn schip voor de dijk. Het achttien meter lange schip dichtte zo het gat. Zo voorkwam dit dappere duo een nog grotere ramp. Toen de omvang van dit natuurgeweld zich ook in de rest van Nederland in volle hevigheid openbaarde, werd de eerste grote landelijke hulpactie op poten gezet, ondersteund door de radio. NCRV-presentator Johan Bodegraven maakte furore met zijn massale geldinzamelactie. De actie, met de slogan ‘Beurzen open, dijken dicht’, was een enorm succes. Sterker nog: veel slachtoffers waren door het ingezamelde geld financieel beter af dan voor de ramp…

Betaald voetbal
De watersnoodrampwedstrijd was bedoeld om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de watersnoodramp. Maar de slachtoffers waren niet de enige die wat geld konden gebruiken. Theo Timmermans is een van de getalenteerde voetballers die zich bij een buitenlands team aansloot om een professionele en betaalde carrière te starten. Hij is een van de mannen die de watersnoodwedstrijd organiseerde. De in het buitenland spelende Nederlandse profs speelden tegen de Fransen in het Parc des Princes in Parijs. De Nederlanders wonnen met 1-2. Tijdens deze wedstrijd bleek dat de Nederlanders die in buitenlandse teams speelden veel beter voetbalden dan de spelers van het Nederlandse elftal. Na de watersnoodwedstrijd kon de KNVB er niet meer omheen en ging overstag. In 1954 werd de eerste betaalde voetbalwedstrijd in Nederland gespeeld.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)