a
a
a

De fifties | Crooners

De Fifties | Crooners

Terwijl kinderen speelde met Barbie zaten ouders gekluisterd aan de buis vanwege een soapserie of de krant te lezen vanwege een koninklijk schandaal. Wat haalde verder de krant in de jaren 50?

Het tijdperk van de crooners
De fifties was de tijd van de ‘rat pack’, de groep zangers rond Frank Sinatra, die met hun zwoele voordracht een nieuwe muziekstijl uitgevonden leken te hebben. Aantrekkelijke mannen in fraaie pakken, die op de grote podia van Las Vegas het begrip ‘glitter & glamour’ nieuwe inhoud gaven. En het bijzondere is: ze zijn ook nu nog steeds populair. Perry Como, Dean Martin, Sammy Davis Jr. en Ol’ Blue Eyes zelf natuurlijk: de ‘crooners’. Hoewel ‘crooning’ het hoogtepunt van z’n populariteit beleefde in de fifties, ligt de oorsprong van deze muzikale stroming in de jaren dertig. Crooners staan bekend om hun rustige, zachte en vooral natuurlijke stemgeluid, maar het is een technologische ontwikkeling geweest die deze manier van zingen mogelijk maakte. Voordat de microfoon werd uitgevonden, was er een flinke longinhoud nodig om boven de muziek uit te kunnen zingen. Zuiver zingen alleen was niet voldoende, je had volume nodig. De microfoon maakte alles anders: dankzij de versterking hoefden zangers niet meer alles uit de ribbenkast te halen.

De onderonsjes van de crooners
Geregeld onderbraken de crooners hun voorstelling voor grapjes en onderonsjes met het publiek, ontspanning voerde de boventoon. En hoewel grootheden als Frank Sinatra, Perry Como, Dean Martin en Andy Williams allen werden geroemd om hun talent als Crooners, waren zij zelf lang niet altijd even blij met deze benaming. Sinatra wilde er lange tijd zelfs helemaal niets van weten. Aangezien de term crooner werd geboren toen de microfoon ook minder krachtige zangers verstaanbaar en zelfs beroemd maakte, werd de term door grootheden als Sinatra opgevat als een synoniem voor slechte zangers. Pas aan het einde van z’n carrière (en leven) realiseerde Sinatra zich dat de term veel meer om het lijf had en sloot hij vrede met de benaming.

Nieuwe crooners
Hoewel crooners in de regel zeer veelzijdig waren brachten ze vooral liedjes ten gehore uit het ‘Great American Songbook’. De term crooning werd later vervangen door ‘easy listening’, een benaming die tot op de dag van vandaag actueel is. Inmiddels zijn er nieuwe crooners opgestaan. De bekendste crooner van dit moment is de Canadees Michael Bublé. Nederland heeft er ook eentje in de aanbieding nameijk Wouter Hamel. Misschien staan de crooners van tegenwoordig niet meer in smoking op het podium, ze zingen nog steeds met heerlijke rustige klanken de klassiekers uit het Great American Songbook. Sommige dingen veranderen nooit.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)