a
a
a

De fifties | As the World Turns

Volwassenen genieten van de muziek van de bekende crooners. Intussen keren de nozems zich tegen volwassenen om mee te rocken op de muziek van Elvis Presley. Wat haalde verder de krant in de fifties?

Wat gebeurde er in de fifties?
Na een aanval van Noord-Korea op Zuid-Korea barst in juni 1950 de Koreaanse oorlog los.
In 1951 wordt de eerste Nederlandse televisiezender gelanceerd: Nederland 1.
Sinds 1952 bestaan sprookjes echt: De Efteling wordt geopend.
In 1953 richt Hugh Hefner Playboy Magazine op.
In 1954 wordt de eerste oudejaarsconference van Wim Kan op de radio uitgezonden.
Op 20 april 1955 wordt de eerste aflevering van Swiebertje uitgezonden.
In 1959 maken de Smurfen hun entree in een zelfstandige stripreeks.
Na afzetting van president Batista wordt Fidel Castro in 1959 president van Cuba.

En verder in de fifties: As the World Turns
De Amerikaanse soapserie As the World Turns (ATWT) is ook in Nederland ontzettend populair. Elke dag kijken ruim 800.000 mensen naar de soap. Sinds 1956 maken de verschillende personages al zoveel mee dat je bijna medelijden met ze krijgt. Ja, inderdaad ‘bijna’, want als je de verhaallijnen volgt, zie je dat ze het er eigenlijk allemaal wel naar hebben gemaakt. De homoseksuele Luke heeft een auto-ongeluk gehad, een niertransplantatie, hij was verslaafd aan alcohol en dan probeert iemand hem te genezen van zijn homoseksualiteit, terwijl hij ook nog wordt verdacht van moord. 

Verboden vriendschap Juliana en Greet Hofmans
Als de doktoren geen oplossing vinden voor de oogziekte van dochter Marijke, schakelt Koningin Juliana de alternatieve genezer Greet Hofmans in. Marijke genezen lukte niet, maar Greet groeit in no time uit tot ‘beste vriendin’ van Juliana. De twee dames delen pacifistische overtuigingen en de levensstijl van Hofmans heeft veel invloed op Juliana. Prins Bernhard zag zijn vrouw voor zijn ogen veranderen en haar ontwapenende manier van denken kwam hem helemaal niet uit. Hij streefde juist naar een sterke bewapening in de Koude Oorlog. Bernhard achtte zowel de monarchie als hun huwelijk in gevaar door Hofmans en schakelde de pers in. Een artikel verscheen in het Duitse blad Der Spiegel en Premier Drees verzocht Juliana vriendelijk het contact met Greet te verbreken en Hofmans verdween uit het paleis.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)