a
a
a

Culinair: stroopwafels

Stroopwafels

In de categorie “culinair” schrijft ONS elke week over de Hollandse pot; lekkere recepten, leuke weetjes of de geschiedenis ervan. Deze week: stroopwafels.

Stroopwafels
Wie kent ‘m niet? De overheerlijke koek, gevuld met warme zoete stroop: de stroopwafel. Of eigenlijk gezegd de “armenkoek”. Vroeger, in de 19e eeuw, werden stroopwafels gemaakt van koeksnippers, deegresten en stroop. Dit maakte de stroopwafel erg goedkoop en dus een delicatesse voor de armen onder de bevolking.
Oorspronkelijk werden in 1870 de eerste stroopwafels gemaakt in Gouda. Vandaar dat dit type koek als Goudse wafel bekend staat. Al gauw verspreidde deze Hollandse heerlijkheid door heel Nederland en konden de bakkers de grote hoeveelheid vraag, in binnen- en buitenland, niet meer aan. Vanaf toen namen de grote fabrikanten de producties over.
Wist je dat…
De kruimels van mislukte koeken en afgesneden randen snippers worden genoemd en te koop zijn in zakjes?
Stroopwafels soms ook te koop zijn in het buitenland? Vaak zijn deze dan kleiner en een stuk prijziger.
In een aflevering van The Bold and the Beautiful twee jonge mensen zich herinneren aan hun verblijf in Amsterdam en dan met name het nuttige van “stroewpwaffles”.
Er in 2006 in New Yorks de zogeheten Dutch Moon Cookies worden verkocht? Dit zijn mini-stroopwafels, gedipt in chocola.
Oké, genoeg gewaffeld. Tijd om je eigen stroopwafels te maken. Lekker en leuk voor bijvoorbeeld een zondagmiddag.

Ingrediënten Wafel
250 gr bloem
250 gr gesmolten boter
150 gr witte basterdsuiker of kristalsuiker
2 zakjes (van elk 7 gr) gedroogde gist
60 ml lauwe melk
1 ei

Ingrediënten Vulling
250 ml stroop
200 gr bruine basterdsuiker
50 gr (room)boter
1 theelepel kaneelpoeder

Bereidingswijze
1. Meng in een grote kom de bloem, gesmolten boter, suiker, gister, melk en ei. Kneed tot een glad soepel deeg. Leg het deeg neer en laat 45 minuten rijzen.
2. Vulling: verhit de stroop, bruine basterdsuiker, boter en kaneel in een steelpan op middelhoog vuur. Roer goed door en zet apart.
3. Verwarm een wafelijzer voor. Kneed het deeg nog even door en verdeel het dan in balletjes ter grootte van een pingpongbal (ongeveer 4 cm in doorsnee), ook afhankelijk van de grootte van je wafelijzer. Druk een balletje in het wafelijzer en bak de wafels tussen het ijzer, tot er geen stoom meer ontsnapt en de wafel goudbruin is.
4. Haal de wafel voorzichtig met een spatel uit het ijzer en snijd, zolang de wafel nog warm is, horizontaal open. Verspreid wat stroopmengel op een van de helften en druk de andere helft er weer tegenaan.
5. Verorberen!

Bron: http://allrecipes.nl/recept/9787/stroopwafels.aspx

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)