a
a
a

Culinair: stamppot boerenkool

Stampot boerenkool

In de categorie “culinair” schrijft ONS in november elke week over Hollandse lekkernijen; recepten, leuke weetjes of de geschiedenis ervan. Deze week: stamppot boerenkool.

Dé Hollandse pot voor die koude maanden: stamppot boerenkool. Traditioneel wordt het gegeten met het zogenaamde kuiltje jus, rookworst, mosterd en gebakken spekjes. 

Boerenkool
Vaak wordt er gezegd dat de boerenkool extra lekker is als er op het veld een nacht vorst overheen is gegaan. Maar waarom dan? Dit komt omdat de kou ervoor zorgt dat de plant extra suikers aanmaakt. Vandaar dat men vaak begint met oogsten ná de eerste nachtvorst. Ben je van plan om zelf boerenkool te oogsten? Dan kan het snijden van de boerenkool erg tijdrovend zijn. Veel boerenkool wordt daarom voorgesneden in grote verpakkingen verkocht. Net zo makkelijk. 

Maar goed, even terug naar de oer-Hollandse boerenkool. Of is dit wel ècht Hollands? Veel Nederlanders denken dat boerenkool vrijwel exclusief in Nederland wordt gegeten, maar niets is minder waar. Boerenkool wordt in veel landen gekweekt en is ook in Amerika te vinden. Daar is het sinds kort zelfs benoemd tot superfood. Gewoonlijk noemen de Amerikanen het kale, curly kale of cow cabbage. Soms hoor je ook borecole, wat natuurlijk erg bekend in de oren klinkt.

Dé vitaminebom
Boerenkool is goed om regelmatig te eten. Het heeft namelijk buitengewoon hoge vitaminewaarden. A, B, C en K. Vitamine B zorgt goed voor huid, haar, zenuwstelsel en energievoorziening. En zonder vitamine C kan de mens zelfs niet leven, aangezien dit zorgt voor een goedwerkend immuunsysteem.

Wist je dat..
- er meer vitamine c zit in boerenkool dan in sinaasappels?
- boerenkool naast vitamines ook bomvol zit met mineralen?
- boerenkool in Groningingen stamppot mous, in Twente moos, en in Limburg boeremoos wordt genoemd?

Trek gekregen? Even de boodschappen in huis halen en met onderstaand recept aan de slag!

Ingrediënten (4 personen)
1 kg kruimige aardappels
600 gr boerenkool (panklare)
2 rookworsten
35 gr margarine of boter
1 el azijn
versgemalen peper

Bereiding
- Schil, was en snij de aardappels in stukken. Doe de boerenkool in een grote pan en leg de aardappels erop. Voeg wat zout toe en schenk water bij totdat de aardappels onder staan. Op hoog vuur aan de kook brengen, afgedekt met de deksel. Boerenkool in ca. 10 minuten laten slinken.
- Rookworsten op de aardappels leggen. Boerenkool en aardappels nog ca 15 minuten zachter gaar laten koken. Rookworsten uit de pan nemen en onder een deksel warm houden.
- Boerenkool stampen en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in een kom. Met de aardappelstamper de boerenkool en aardappels fijnstampen. Voeg de boter en azijn toe en roer alles goed door. Voeg ondertussen het kookvocht toe, totdat alles smeuïg is.
- Breng op smaak met peper en zout. Snij de rookworst in stukjes en leg deze op de boerenkool.
- Eet smakelijk!

Bron: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R7456/klassieke-boerenkoolstamppot.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)