a
a
a

Culinair: pompoensoep

Pompoensoep

In de categorie “culinair” schrijft ONS in november elke week over Hollandse lekkernijen; recepten, leuke weetjes of de geschiedenis ervan. Deze week: pompoensoep.

Kalebas
De pompoen, wie kent ‘m niet? Deze reusachtige oranje kalebas houdt ons gezond tijdens de koude regenachtige herfstmaanden. Maar waar komt de pompoen eigenlijk vandaan? 

Pompoenen zijn een zéér oud cultuurgewas samen met de bekende kalebassen, komkommers en meloenen. Daarom wordt deze oranje oogst ook wel beschouwd als de ‘vruchtgroente’. Pompoenen zijn in principe het hele jaar te koop, maar is vooral het populairst in de herfst. Tussen 9000 en 7000 v.Chr. werden in Midden- en Zuid-Amerika de eerste pompoenen verbouwd. Pas veel later, in de 16e eeuw, werd de pompoen in Europa geïntroduceerd. Oorspronkelijk komt de naam “pompoen” van het Griekse woord “pepon” wat “grote meloen” betekent.

Rijk aan vitamine A
En wist je dat pompoenen van oudsher in de volksgeneeskunde werden gebruikt? Het vruchtvlees van de meeste winterpompoenen is bijzonder rijk aan caroteen, wat ons lichaam weer in vitamine A omzet. En dit is dan weer goed voor bijvoorbeeld de mate waarin onze ogen zich aanpassen aan het licht. In de oude Engelse kruidenboeken werd het daarom ook sterk aanbevolen voor kinderen met oogafwijkingen. Ook werden de bladeren van pompoen gekookt en als thee gedronken. Dit zou goed werken tegen astma en benauwdheid.

Halloween
Voor veel mensen staat de pompoen (genaamd Jack-o-lanter), centraal voor het jaarlijkse All Hallows’ Eve, oftewel Halloween. Waarschijnlijk komt dit van een Iers volkslied. Bedrieger Jack sloot de duivel op in een boom. Hij beloofde de duivel vrij te laten, maar deed dat niet. Wanneer Jack stierf mocht hij niet naar de hemel, omdat hij zo slecht was geweest. Omdat hij de duivel had belazerd mocht hij ook niet naar de hel. Hij kreeg van de duivel een gloeiend kooltje om zijn weg in het duister te verlichten. Jack stopte dit in een uitgeholde biet om het kooltje langer te laten branden. De immigranten die Halloween in Amerika introduceerden, vonden een pompoen toch net iets mooier. Vandaar dat de pompoen een vast onderdeel van dit populaire griezelige feest is en blijft.

Tijd om deze bijzondere groentevrucht om te toveren in een overheerlijk soepje. Ervaar de herfst in een kommetje!

Ingrediënten (voor 4 personen):
- 2 Hokkaido (red kuri) pompoenen
- Snuf zeezout
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 rode peper
- 1 el komijnzaad
- 1 el ras el hanout
- 1 liter kokend water
- 2 blokjes groentebouillon
- Optioneel: slagroom
Extra nodig: bakpapier + bakplaat, staafmixer.

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de pompoenen in vieren en verwijder de zaadjes. Bestrooi met het zout.
- Leg de parten pompoen en de knoflook in schil op een met bakpapier beklede bakplaat en bak circa 45 minuten. Haal de pompoen uit de oven, laat iets afkoelen en schep het vruchtvlees van de schil (je kunt er ook voor kiezen de schil te gebruiken, deze is eetbaar).
- Snipper de ui.
- Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in kleine stukjes. 
- Verhit een scheut olijfolie in de pan en fruit de ui en de rode peper. Voeg het komijnzaad, de ras el hanout en het vruchtvlees van de pompoen toe en bak circa 2 minuten. Haal het velletje van de knoflook en voeg de knoflook toe. Voeg het kokende water en de groentebouillon toe. Laat even doorkoken.
- Pureer de soep met de staafmixer. Breng eventueel op smaak met versgemalen peper en een beetje zout.
- Optioneel: voeg voor een iets romigere smaak een beetje slagroom toe.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)