a
a
a

Culinair: De bitterbal

De bitterbal

In de categorie “culinair” schrijft ONS elke week over de Hollandse pot; lekkere recepten, leuke weetjes of de geschiedenis ervan. Deze week: de bitterbal.

Bittere ballen
Voor menig mens haast niet weg te denken bij de wekelijkse borrel: de bitterbal. Voor veel Nederlanders (én buitenlanders) dé favoriete snack. Maar waar komt de naam 'bitterbal' vandaan? Zo bitter zijn die ballen toch niet? Nee, de bitterbal is uiteraard niet bitter, maar juist gevuld met een hartige vleesragout. Het woord ‘bitter’ is afgeleid van het ‘bittertje’, een alcoholische versnapering die erg bitter van smaak is. Denk hierbij aan een glas jenever of wijn waar veel kruiden inzitten. De bitterbal werd hier vroeger altijd bij geserveerd. 

Oorsprong
Waar komen de bitterballen dan vandaan? Tijdens de tachtigjarige oorlog is de welbekende bitterbal ontdekt door een Spaanse scheepskok tijdens de oorlog. Ho, wacht even?! Dus de bitterbal is niet bedacht door Nederlanders? Officieel niet nee. Omdat de Spanjaarden gewend waren om tapas te eten als tussendoortje, wilden ze graag een snack maken. Echter, ze hadden niet alle ingrediënten in huis om traditionele tapas te maken. Wel hadden ze nog wat oud brood, ragout en vlees over. Je raadt het al: de geboorte van de bitterbal. Na de oorlog namen de Spanjaarden alles weer mee terug, maar kreeg Nederland de bitterbal als erfenis.

Weer wat geleerd over deze lekkernij? Mooi! Tijd om deze Hollandse jongens zelf eens te maken.

Recept

Ingrediënten:
1 liter runderragout
5 blaadjes gelatine (zakje 12 stuks)
2 el grove mosterd
14 sneetjes witbrood
175 gr bloem
4 losgeklopte eieren
1,5 liter frituurolie

Extra nodig: Braadslee (15 x 20 cm), keukenmachine

Bereiding:
1. Verwarm de ragout en week de gelatine 5 minuten in koud water. Knijp uit en laat oplossen in de ragout. Voeg de mosterd toe. Schep de ragout in de braadslee. Laat 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Zet 3 uur afgedekt in de koelkast
2. Verwarm de oven voor op 100 °C. Rooster het brood 20 minuten in de oven. Laat afkoelen en maal in de keukenmachine tot grof paneermeel.
3. Snijd de dikke ragout in 40 stukjes en rol er ballen van. Haal de ballen achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel. Verhit de olie in een frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Frituur telkens 6-8 bitterballen in ca. 4 minuten goudbruin.
4. Laat uitlekken op keukenpapier, mosterd erbij en genieten maar!

Bron: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R810372/bitterballen

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)