a
a
a

COLUMN - De kinderfilms van Henk van der Linden

COLUMN - De kinderfilms van Henk van der Linden

Kent u kinderfilm-maker Henk van der Linden? U denkt misschien van niet, maar de kans is groot dat u als kind genoten heeft van zijn beroemde films. Sjors en Sjimmie, Dik Trom, Pietje Bell en Billie Turf. Allemaal werden ze door Van der Linden verfilmd en op het grote doek gebracht. Het leverde hem menig record in de filmwereld op en toch is hij altijd die bescheiden en eigenzinnige Limburger gebleven, tot zijn dood in 2021. Bij ONS ziet u deze weken een drieluik over zijn carrière en leven. Een mooie aanleiding voor GT Rovers om een column over hem te schrijven.

Filmpionier Henk van der Linden
De Limburgse filmregisseur Henk J. van der Linden (1925-2021) trok volle zalen met de avonturen van Sjors en Sjimmie, Dick Trom, Billie Turf en Pietje Bell. Henk’s voorliefde voor films was misschien wel met de paplepel ingegoten, want zijn vader Cor van der Linden was bioscoopeigenaar in Hoensbroek. Vanaf zijn achttiende trok Henk als reizend bioscoopexploitant door Limburg, waar hij in opdracht van katholieke opdrachtgevers educatieve en stichtelijke films aan de jeugd vertoonde. Tijdens deze voorstelling zag hij dat de kinderen zich werkelijk stierlijk verveelden. Dat kon toch anders?

Doordat er toen nauwelijks spannende en humoristische films voor kinderen waren, besloot hij om zelf een film te gaan maken. Zijn eerste film was Richard knapt het op (1943). Het verhaal ging over een ingenieur die een belangrijke uitvinding had gedaan. Precies op het moment dat hij dit telefonisch aan zijn vriend Richard vertelde, werd hij door twee criminelen overvallen. Richard besloot om achter de boeven aan te gaan om de gestolen formule terug te krijgen. De film werd vlak na de Tweede Wereldoorlog in enkele bioscooptheaters in Zuid-Limburg vertoond.

Kinderen in de hoofdrol
In de beginjaren maakte Van der Linden geregeld instructie- en promotiefilms. Tussen 1954 en 1985 maakte hij vrijwel ieder jaar wel een kinderfilm. Altijd tijdens de zomervakantie, want dan waren de jonge acteurs vrij van school. Door een gebrek aan budget schreef hij als autodidact zelf het script, deed hij de regie, de opname, de productie en de montage allemaal zelf. Henk had in zijn verhaallijn een grote voorliefde voor dappere kinderen die verwikkeld raakten in een pittige strijd met nare boeven, die daarnaast ook niet altijd even lief voor dieren waren. Zo werd in de film Drie jongens knappen het op (1951) de hond Nero door twee landlopers van de kreupele jongen Jan gestolen. Een drietal kamperende jongens sprongen te hulp en redden de hond. Maar hij verfilmde ook verhalen uit de jeugdliteratuur zoals de meeslepende avonturen van Pietje Bell, Billie Turf en Dick Trom.


Eigen huis en tuin
Voor de opnames maakte Van der Linden slim gebruik van de natuur in zijn directe omgeving. Zo bleek de Brunssummerheide bijzonder geschikt voor onder meer de verfilming van Sjors van de Rebellenclub (1954). De hoge zandbergen in dit natuurgebied waren het perfecte decor voor Sjors en Sjimmie die het in Afrika op moesten nemen tegen een aantal boeven. Zijn eerste kleurenfilm De lieverdjes uit Amsterdam (1973) werd in een nabijgelegen huis in zijn eigen straat opgenomen. In dit verhaal hoorden de zusjes Kitty en Ine op de radio een bericht over een bankoverval. Op het moment dat Kitty foto’s in het bos maakte, kwam ze ongewild in aanraking met de overvaller die daar net zijn buit wilde begraven. Henk filmde de spannende bosscène in een bos wat nagenoeg aan zijn eigen achtertuin grensde.

 

Recordhouder
In 1985 besloot Van der Linden om te stoppen met filmen omdat het bioscoopbezoek flink was afgenomen door de opkomst van de videotheek. Zijn laatste film kreeg de toepasselijke naam Wie het laatst lacht (1985). Hoewel hij altijd bescheiden is gebleven, heeft hij verschillende records op zijn naam staan. De pionier van de Nederlandse kinderfilm heeft maar liefst 38 lange speelfilms gemaakt. Daarmee heeft hij het hoogste aantal Nederlandse speelfilms op zijn naam staan. Daarnaast heeft hij de eerste Nederlandse western gemaakt. Met de verfilming van Nieuwe avonturen van Dik Trom (1956) kreeg hij zelfs een vermelding in het Guinness Book of Records als de ‘langstlopende film in de Nederlandse bioscopen’. Deze film was 28 jaar onafgebroken in de bioscoop te zien.

Henk van der Linden bij ONS
In de documentaire-serie Henk van der Linden – Pionier van de Kinderfilm van Olaf Koelewijn, vertelt de 96-jarige Nederlandse filmmaker vol passie over zijn werk. Daarnaast komen enkele hoofdrolspelers van toen aan het woord die vertellen hoe het er op de set aan toe ging. Dit prachtige drieluik is vanaf 24 augustus 2022 te zien bij ONS, iedere woensdag om 18.30 uur.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)