a
a
a

Britse komedie Doctor in the House

De mega populaire serie ‘Doctor in the House’ is een Britse televisie komedieserie over een groep geneeskunde studenten in het fictieve St. Swithin’s ziekenhuis in Londen. De serie is gebaseerd op de gelijknamige films en boeken van de Engelse schrijver Richard Gordon (1921-2017). 

Hij was van oorsprong anesthesist en scheepschirurg. Daarnaast publiceerde hij verschillende technische boeken over geneeskunde en medicijnen. In 1952 verliet hij zijn vakgebied, waarna hij zich volledig op het schrijven ging richten. De meeste bekendheid kreeg hij door zijn zestien humoristische romans over een groep medische studenten tijdens hun studiejaren en hun latere belevenissen als arts. Het eerste boek uit de serie was ‘Doctor in the House’. Het boek werd in 1952 gepubliceerd en twee jaar later verfilmd. Later werden ook andere Doctor-boeken verfilmd en er volgde een 13-delige radioserie. In zowel de films als in de radioserie werden de daadwerkelijke personages uit de boeken gebruikt.

 

Zwart-wit

De latere 10-delige televisieserie met in totaal 157 afleveringen was losjes gebaseerd op Richards boekenreeks. Ze werden geschreven door Britse komische schrijvers waaronder Graham Chapman, John Cleese, Bill Oddie en Barry Cryer. De schrijvers hadden de vrijheid genomen om ook andere personages te gebruiken. Hoewel de series komedies waren, werd er veel aandacht besteed om de medische details zo nauwkeurig mogelijk te krijgen. De eerste serie van ‘Doctor in the House’ (1969) werd in kleur opgenomen, maar gek genoeg in het zwart-wit vertoond. Toen deze in 1970 werd herhaald, waren de afleveringen voor het eerst in kleur te zien. De eerste vijf series ‘Doctor in the House’, ‘Doctor at Large’, ‘Doctor in Charge’, ‘Doctor at Sea’ en ‘Doctor on the Go’ werden tussen 1969 en 1977 uitgezonden. De zesde serie ‘Doctor Down Under’ (1979) speelde zich af in Australië en werd daar tevens gefilmd. De laatste serie ‘Doctor at te Top’ verscheen in 1991. Met uitzondering van de Australische serie, werd voor de buitenopnames het toenmalige Wanstead Hospital in Londen gebruikt. Voor alle series werd dezelfde themamuziek ‘Bond Street Parade’ van Alan Tew gebruikt.

 

De verhaallijn

De televisieserie begon met de komst van een groep eerstejaarsstudenten in het St. Swithin’s ziekenhuis. In het begin van de serie lag de focus op de serieuze student Michael Upton (Barry Evans). Hij werd door zijn medestudenten Mike genoemd en was de zoon van een arts die in hetzelfde ziekenhuis zijn opleiding had genoten. Hoewel hij vaak doodsangsten uitstond om het vak te leren, wilde hij graag in de voetsporen van zijn vader treden. Door zijn naïviteit werd hij geregeld door zijn medestudenten voor de gek gehouden. Duncan Waring (Robin Nedwell) was zijn studiegenoot en werd zijn beste vriend en huisgenoot. Mike verdween later overigens uit beeld in de serie, waarna Duncan een van de belangrijkste hoofdrolspelers werd. De andere medestudenten waren de minder talentvolle Paul Collier (George Layton) die zijn focus meer op de verpleegsters dan op zijn studie legde en Dick Stuart-Clark (Geoffrey Davies). Dick vertraagde zijn studie opzettelijk om zodoende te kunnen profiteren van het testament van zijn overleden grootmoeder. Zij had hem een grote som geld nagelaten voor elk jaar dat hij op de medische school zat. Lawrence Bingham (Richard O’Sullivan) was een briljante maar bloedirritante medestudent. Hij pochte regelmatig dat hij de beste was. Andere personages waren; Dany Hooley (Jonathan Lynn), een Ierse geneeskundestudent. Huw Evans (Martin Shaw) uit Wales, die graag het voortouw nam om kattenkwaad uit te halen en Dave Briddock (Simon Cuff), die het grootste deel van zijn tijd spendeerde met zijn Zweedse vriendin Helga. Tijdens hun studiejaren kregen de studenten dagelijks te maken met de slecht gehumeurde chirurg Professor Geoffrey Loftus (Ernest Clark). Op een nogal militaristische wijze probeerde hij de studenten iets bij te brengen. De jongens probeerde vaak op hilarische wijze om aan zijn veeleisende verwachtingen te voldoen. Daarnaast kregen ze te maken met de ‘decaan’ (Ralph Michael). Zijn interesse lag niet zozeer in hun opleiding, maar voornamelijk in het rugbyteam van het ziekenhuis. In de eerste serie ‘Doctor in the House’ worden de studenten gevolgd die op een komische wijze worstelden met hun opleiding, de stressvolle examens, het contact met de patiënt en de talloze afleidingen die op de loer liggen zoals de knappe verpleegsters in het ziekenhuis en natuurlijk de bijeenkomsten in de kroeg. Bent u nieuwsgierig geworden naar de dolkomische avonturen van de medische studenten in het St. Swithin’s ziekenhuis? Vanaf woensdag 25 januari 2023 kunt u van 19:00 tot 20:00 uur kijken naar seizoen 1 & 2 van Doctor in the House bij televisiezender ONS. De herhaling ziet u op zondag 17.00 uur. Geniet van de 26 afleveringen. We wensen u veel kijkplezier.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)