a
a
a

BLOG: Het succesverhaal van De Mounties

Meer Mounties

Iedere dinsdag en vrijdag om 16:00 uur ziet u bij ONS het programma Meer Mounties, boordevol hoogtepunten uit de lange carrière van dit komische duo. Maar wie waren De Mounties eigenlijk? En hoe is hun enorme succes tot stand gekomen? U leest het in ons blog.

Er heerste begin oktober 1965 grote paniek in de VARA-studio, waar de repetities plaatsvonden van de nieuwe Mounties Show. Fred Plevier, de helft van het bekende duo, was net bezig met een sketch waarin hij als inbreker zogenaamd met een luchtballon weg moest vliegen. Maar in plaats van een perfecte vlucht, viel Plevier uit zijn rieten bak.

De medewerkers om hem heen dachten nog heel even aan een grap of aan een simpel ongeluk, maar de werkelijkheid bleek schokkend. Plevier kreeg een fatale hartstilstand. De Mountie was al jaren hartpatiënt en het zware leven als artiest had zijn tol geëist.

Piet Bambergen, de andere helft van het duo, was kapot van verdriet en Rudi Carrell, die het duo regelmatig in zijn show had gehad, reageerde geschokt vanuit Duitsland.

Pas een jaar later kon Bambergen door met zijn nieuwe partner René van Vooren. De nieuwe Mountie heette oorspronkelijk Sleeswijk en was de zoon van de bekende theaterproducent René Sleeswijk die de grote revues van Snip en Snap produceerde.

De Mounties begonnen al net na de tweede wereldoorlog. De oorspronkelijke bezetting bestond uit Ab Smit en Chris Houthuizen, maar beiden konden de druk van beroepsartiest niet aan.nPiet Bambergen kwam er pas eind jaren veertig bij en had wel de wil om professioneel verder te gaan. De stevige komiek was van huis uit diamantslijper, maar toen hij zag dat De Mounties succes begonnen te krijgen, gaf hij zijn baan op en ging verder als artiest.

Met René van Vooren als aangever en Piet Bambergen als de ietwat onnozele komiek kwamen de grote successen pas echt op gang. Helemaal toen de AVRO hen een eigen programma aanbood. De man zonder hoofd was een goed bekeken komische televisieserie en later volgde de AVRO Mounties Show. Het succes zorgde ervoor dat ook het theater interesse kreeg in een revueachtige show. Het waren de nadagen van Snip en Snap en er was behoefte aan vernieuwing. André van Duin was één van de weinige revuespelers en die trok overvolle zalen.

René van Vooren haalde zijn sketches uit Engeland, destijds de inspiratie voor veel komische artiesten, en vertaalde deze naar het Nederlands. De stap naar het theater bleek een goede te zijn, want de zalen zaten overvol. Zodoende werd in 1984 ook gestart met een reeks blijspelen waar diverse bekende acteurs aan deelnamen.

Het succes van De Mounties taande in de jaren negentig en Piet Bambergen ging verder als solo acteur. Hij speelde nog in diverse kluchten, televisieseries en in de musical My fair lady. Van Vooren werkte nog lange tijd voor Joop van den Ende en was één seizoen de aangever van André van Duin. De beide Mounties overleden in de jaren negentig kort na elkaar.

Wat overblijft is de herinnering aan hun vele komische programma’s die gelukkig nog altijd te zien zijn en nog steeds op de lachspieren werken.

Bij ONS ziet u iedere dinsdag en vrijdag om 16:00 uur het programma Meer Mounties, met daarin de hoogtepunten uit de carrière van De Mounties.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2024 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)