a
a
a

Amusement

Sinds de opkomst van de televisie is amusement niet meer weg te denken van de buis. Vroeger genoot men van Dorus en De Mounties en later van de successen van Willen Ruis, Van Kooten en de Bie en André van Duin. Nederland bleef en blijft op zaterdag- en zondagavond graag thuis voor amusement op tv. De oude shows blijken tijdloos en bij ONS zijn ze dan ook regelmatig terug te zien. In Gouden Amusement geniet je van Snip en Snap, Dorus en Johhny en RijkEn wat is nu een oudejaarsavond zonder conference? Deze Nederlandse traditie wordt ook bij ONS voortgezet met jaarlijks een oudejaarsconference op 31 december.

Amusement


Amusement in het theater

Amusement is van alle tijden. Al vóór het televisietijdperk genoot men van variété en revues in het theater. Bekende artiesten als Lou Bandy, Louise en Heintje Davids en Snip en Snap vermaakten het publiek met humoristische sketches en zang. Honderden artiesten trokken na de oorlog door Nederland op zogenaamde schnabbeltoer. Zij traden op in wisselende samenstellingen door het hele land. De avond werd aan elkaar gesproken door een conferencier. Met de opkomst van de televisie verplaatste een deel van het amusement zich naar de tv en moesten meerdere revuetheaters zelf hun deuren sluiten. Een aantal artiesten maakte echter een succesvolle overstap naar tv, waaronder Rudi Carrell.  

Amusement op tv
Door de overstap naar televisie werd het amusement voor iedereen bereikbaar. In de begindagen keek men nog shows bij de buren, maar later kreeg bijna ieder Nederlands gezin een televisie. De artiesten kregen hierdoor veel bekendheid. Eén van deze artiesten was Tom Manders, beter bekend als zijn typetje Dorus. Dorus was al bekend van de radio en maakte een succesvolle overstap naar televisie. In 1955 was de eerste aflevering te zien van Saint Germain des prés, waarvoor het interieur van de Amsterdamse club Saint-Germain-des-Prés in de studio moest worden nagebouwd. In 1967 presenteerde Dorus in de zomervakantie een kindermatinee. Dit leverde de legendarische scène op waarin het tweejarige meisje Corrina Konijnenburg het liedje Poessie Mauw eindeloos bleef zingen.
 
Sketches en zang
De eerste Nederlandse One Man Show op televisie was van Toon Hermans. Hij maakte vijftien afleveringen op het toneel, begeleid door muziek, van 1955 tot 1997. Rudi Carrell was een tijdgenoot en net als Hermans afkomstig van het radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein. Carrell had zijn eigen Rudi Carrell Show tussen 1961 en 1968 vol liedjes, sketches en gasten. Voor deze show bleven de mensen op zaterdagavond thuis. Door hun optreden in de Rudi Carrell Show kregen De Mounties in deze tijd landelijke bekendheid. Piet Bambergen en Fred Plevier speelden twee loodgieters in de show van Carrell. Na dit succes kregen De Mounties hun eigen televisieshow bij de VARA. Het grote succes voor De Mounties kwam toen René van Vooren, na het overlijden van Plezier in 1966, de nieuwe partner werd van Bambergen. Ze maakten in 1967 de komische serie De man zonder hoofd. In 1968 volgde de zeer populaire De Mounties show. Een ander populair komisch duo in de jaren 60 was Johhny en Rijk.
 
Nog meer amusement
In de jaren die volgden werd het amusement op tv steeds verder uitgebreid met spelprogramma´s zoals de Willem Ruis Show en Wie van de Drie. In de Willem Ruis Show, te zien vanaf 1976, werden spelletjes gedaan met het publiek. Willem Ruis presenteerde niet alleen, maar danste, zong en acteerde ook. Naast de spelletjes bleef ook het cabaret op tv een populaire vorm van amusement. Dit kreeg een geheel nieuwe vorm met de komst van Van Kooten en de Bie. Van Kooten en De Bie startte in 1974 met het programma Het Simplisties Verbond. In 1980 veranderden ze de naam in Koot en Bie en in 1981 werd het veranderd in het bekende Van Kooten en De Bie. Vanaf 1988 begonnen de wekelijkse uitzendingen van het duo onder de naam Keek op de week. In hun programma’s speelden Koot en Bie vele verschillende typetjes, zoals de jongens Jacobse en van Es, De gebroeders Gé en Arie Temmes, De Vieze Man, Berendien uut Wisp, Meneer Foppe, Dr. Remco Clavan en Koos Koets.
 
In 1980 startte tevens het populaire programma Bananasplit, waarin mensen voor de gek werden gehouden, terwijl zij met een verborgen camera werden gefilmd. De bekende presentator van dit programma was Ralph Inbar. Niet te vergeten op het gebied van amusement op tv is natuurlijk André van Duin. Eind jaren 80 komt Van Duin onder andere met het programma Animal Crackers, waarin hij stemmen inspreek onder dierenfilmpjesIn het spelprogramma Wie ben ik werkt hij vervolgens samen met Ron Brandsteder. De deelnemers van de teams van Van Duin en Brandsteder moeten raden wie, wat of waar ze zijn door behulpzame doch vaak dubbelzinnige aanwijzingen van de tegenpartij. Uiteindelijk krijgt van Duin zijn eigen populaire shows op RTL vol bekende typetjes zoals Meneer Wijdbeens en Koos Grandioos.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2021 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)