a
a
a

Unieke film over de succesvolle Tour de France van 1953

De Tour de France van 1953

Aanstaande zaterdag, 1 juli, gaat de Tour de France van start. In dat kader zendt ONS op woensdag 5 juli de film De Tour de France van 1953 uit. Een beeldverslag van deze voor Nederland uitermate succesvolle editie van de Tour die ook wel als de eerste sportdocumentaire ooit wordt gezien. Het negatief is opnieuw gedigitaliseerd met een haarscherpe film als eindresultaat.
 

 
1 Juli gaat de 104e editie van de Tour de France van start en heel Nederland hoopt op een herhaling van het Nederlandse succes in de Giro. Net als in 1953 toen de Tour ongekend succesvol was voor de Nederlandse renners. Met maar liefs vier Nederlandse etappeoverwinningen (Gerrit Voorting, Jan Nolten, Wim van Est en Wout Wagtmans), een vijfde plaats van Wagtmans in het eindklassement en daarnaast ook nog een overwinning van de Nederlandse ploeg in het ploegenklassement.
 
Kort na deze Tour maakte Haghe-film een film over dit Nederlandse wielersucces. Hun cameramensen volgden de wielrenners tijdens de wedstrijd op de voet. De Tour-leiding werkte dit zoveel mogelijk tegen, zodat veel opnames in het geniep werden geschoten. In dezelfde week dat de Tour-caravaan over de finish kwam, verscheen de film al in de bioscoop. Een unieke film die helaas enige tijd later zoek raakte. In 1998 dook deze echter weer op in het Filmmuseum. De kwaliteit van het materiaal was heel slecht, maar een paar jaar geleden is de film gerestaureerd en opnieuw gedigitaliseerd met als resultaat een haarscherp beeldverslag dat na 64 jaar te zien is bij ONS.
 
De Tour de France van 1953, woensdag 5 juli om 21:00 uur bij ONS.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2019 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)