a
a
a

Nynke: een op en top Friese geschiedenisfilm

Nynke

Je kunt met recht zeggen dat het leven van Nynke van Hichtum, een pseudoniem voor Sjoukje Troelstra- Bokma de Boer, veelal bestond uit dramatische gebeurtenissen. De Friese kinderboekenschrijfster die leefde van 1860 tot 1939 werd vooral bekend door haar boek Afke’s Tiental, maar toch zeker ook door haar huwelijk met de socialist Pieter Jelles Troelstra.

Het verhaal
De film gaat over de schrijfcarrière van Nynke, haar politieke leven met Troelstra en de drama’s in hun huwelijk. Troelstra die van huis uit een dichter was en Sjoukje op romantische wijze had veroverd ontpopte zich steeds meer als een fel politicus. Het leverde hem veel medestanders op, maar ook veel tegenstanders die bedreigingen uitoefenden op de socialist. Het zette het huwelijk steeds meer onder de druk, maar toch was er bij Sjoukje enige verlichting toen zij het boek Afke’s Tiental schreef en het haar het succes bracht waar ze zo op hoopte.  

Ze had eindelijk naast het politieke leven van haar man ook een eigen identiteit kunnen creëren, al was haar geluk van korte duur. Ze bleef haar man Jelles steunen in zijn politieke strijd en omarmde daarmee ook het socialisme.

Haar rol van schrijfster werd naar achteren gedrukt en ze kreeg steeds meer de rol van huismoeder die voor de kinderen zorgde. Haar creativiteit brokkelde af en ook haar gezondheid ging achteruit. Er moest zelfs een herstelperiode in het buitenland aan te pas komen.

Bij terugkomst in Nederland hoopte ze op een hereniging met Pieter Jelles, maar deze bleek een affaire te hebben met de huishoudster. Dit alles leidde uiteindelijk tot hun scheiding.

De laatste jaren van Sjoukje stonden in het teken van het vertalen van buitenlandse kinderboeken en het schrijven van jeugdverhalen tot haar overlijden in 1939.

De film vertelt het verhaal van Nynke van Hichtum met daarbij de vele drama’s die zich in haar leven hebben afgespeeld. Opvallend mooi gespeeld is de rol van Cornélie Huygens (Carine Crutzen) een voorvechtster van het socialisme en feminisme die wars van het huwelijk uiteindelijk toch trouwt. Dat het huwelijk een farce moet zijn geweest blijkt uit Cornélie’s zelfmoord in de vijver van het vondelpark, wat ook in de film wordt weergegeven.

De rol van de vader van Nynke wordt gespeeld door cabaretier Rients Gratema die haar opvangt en beschermt in moeilijke tijden. De veel te jong gestorven Jeroen Willems geeft gestalte aan zowel de jonge als de ouder Pieter Jelles Troelstra. Monic Hendrickx, tegenwoordig bekend uit Penoza, speelt de rol van Nynke op onnavolgbare wijze en met het behouden van de Friese taal kan men deze film een prachtig historisch document noemen.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2019 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)