a
a
a

Muzikale held: Marco Borsato

Marco Borsato

In de categorie “muzikale helden” schrijft ONS elke week over Hollandse muzikale legendes; biografieën, geschiedenis en leuke weetjes. Deze week: Marco Borsato.

Wie kent ‘m niet?
Nederlands zanger, acteur en coach bij The Voice of Holland: Marco Roberto Borsato, oftewel Marco Borsato. Geboren op 21 december 1966 in Alkmaar. Het gezin verhuisde naar Italië, waar de vader van Marco aan het Gardameer een restaurant ging runnen. Doordat hij veel tijd in Italië doorbracht, heeft hij de Italiaanse taal uitstekend leren spreken.   

Nadat Marco als zanger doorbrak op 7 april in 1990, tijdens zijn vertolking van het nummer “At This Moment” in de Soundmixshow, bracht hij drie Italiaanse albums uit. Het derde album 'Giorno per giorno' werd weinig verkocht en Marco moest overwegen wel of niet door te gaan met zijn muzikale carrière. Zijn producer overtuigde hem toen Nederlandstalige muziek te maken om wellicht een groter publiek te trekken. 4 jaar na zijn doorbraak in 1994 stapte hij over op Nederlandstalige nummers. Veel van zijn Italiaanse nummers zijn toen vertaald naar het Nederlands.

Dromen zijn bedrog
“Dromen zijn bedrog” behoorde tot de eerste single van het album Marco en was een cover van het Italiaanse nummer “Storie di tutti i giorni”. In eerste instantie scheen het nummer niet aan te slaan, maar na een paar weken klom het al gauw omhoog in de hitlijsten. Het eindigde uiteindelijk op nummer 1, wat hij maar liefst 12 weken vast wist te houden. Al gauw was er absoluut geen twijfel of Marco als zanger door moest gaan, want zijn succes bleef groeien en iedereen in Nederland 'kende' inmiddels Marco Borsato en zijn mooie nummers.

Prijzen en records
Dankzij zijn grote succes en publiciteit wint Marco vele prijzen en awards. Zo weet hij een Rembrandt Award, Edison Pop Oeuvreprijs en drie 100% NL Awards binnen te slepen. Ook staan er een paar mooie records op zijn naam:
·         De meeste weken op nummer 1 met de single: Dromen zijn bedrog
·         De meeste nummer 1-hits in de publieke nationale hitparade
·         De meeste singles achter elkaar op nummer 1

Warchild
Sinds 1998 is Marco ambassadeur van War Child Nederland. Hij helpt War Child door middel van promotionele activiteiten en bezoekt regelmatig projecten. Hij schrijft hiervoor het nummer 'Speeltuin', dat uitgroeit tot een ode aan de vrede voor kinderen. In 2011 ruilt Marco een dag van baan met Helga van Leur, weervrouw bij RTL. Marco presenteert het weerbericht na het RTL Nieuws om 20:00 uur en Helga zingt een lied van Marco bij Radio 538.

Bronnen:
foto: 
ANP
http://borsato.nl/
http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Marco+Borsato
http://www.imdb.com/name/nm0097441/

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2023 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)