a
a
a

Monique van de Ven in lesbische rol

Een vrouw als Eva

Bij ons is Monique van de Ven vooral bekend door haar rollen in films als ‘Turks Fruit’ en ‘Keetje Tippel’ en in de populaire tv-serie ‘Dokter Deen’. Maar velen zullen zich niet meer haar opzienbarende rol van lesbische huismoeder herinneren in de film ‘Een vrouw als Eva’ die in 1979 voor enige commotie zorgde.

Eva is een keurige huisvrouw die getrouwd is met Ad (Peter Faber). De verdeling in het gezin is traditioneel, vader werkt en moeder zorgt voor de twee kinderen. Maar Eva raakt steeds meer  ontevreden over haar rol als huisvrouw en verlangt naar een zekere vrijheid.
 
Tijdens een vakantie in Frankrijk leert ze de lesbische Liliane kennen die in een commune met andere vrouwen woont. De manier van leven spreekt Eva erg aan, maar daarbij ontdekt ze ook gevoelens voor Liliane. Eénmaal thuis kan ze haar gevoelens voor Liliane niet verder onderdrukken en als de Française naar Nederland komt ontstaat er een romance.
 
Uiteindelijk zal Eva haar man en kinderen verlaten om tijdelijk in Frankrijk te gaan wonen. Het gemis van de kinderen brengt haar weer terug in Nederland, waar haar man een relatie is begonnen met de buurvrouw (Marijke Merckens). Het gevolg is een juridische strijd om de kinderen, waarbij vooral Eva wordt verweten haar gezin te hebben verlaten.
 
Als  de kinderen uiteindelijk aan Ad worden toegewezen staat Eva er alleen voor. Ze staat vanaf dat moment voor een moeilijk keuze: reist ze haar geliefde achterna of blijft ze in de buurt van haar kinderen wonen?

Niet zonder slag of stoot
De film werd door veel critici geprezen, maar er was ook veel weerstand. Vooral de mannen waren ontevreden over de manier waarop Peter Faber gestalte gaf aan zijn rol van vader, die Eva bekritiseerde en haar vooral het leven zuur maakte.
 
De rol van Liliane werd gespeeld door de actrice Maria Scheider, die toen vooral bekend was door haar rol in “Last Tango in Paris” met Marlon Brando en naast Monique van de Ven een mooi ingehouden rol speelde.
 
Toch gingen voorafgaand aan de film nog een aantal dingen mis. Het leek er namelijk heel even op dat de op dat moment 26-jarige Monique haar rol van Eva zou kwijtraken omdat regisseur Nouschka van Brakel haar te jong achtte om al een moeder van twee kinderen te vertolken. Monique die in Hollywood woonde met cameraman Jan de Bont was woedend, omdat zij juist een Amerikaanse filmproductie had afgezegd om aan deze film mee te werken. Uiteindelijk moest Van de Ven nog een proefopname doen en besloot de regisseur kinderen in een lagere leeftijd te casten, zodat Monique geloofwaardiger overkwam als moeder.
 
Bij dit voorafgaande incident bleef het niet, want in de week voor de première werd de originele 35 mm film uit de auto van een productiemedewerker gestolen en brak regisseur Nouschka van Brakel haar been bij het schaatsen en moest letterlijk de bioscoop worden ingedragen door hoofdrolspeler Peter Faber.
 
In het buitenland werd de film uitgebracht onder de titel ‘A woman like Eve’ en hoofdrolspeelster Monique van de Ven liet de film vooral ook in Hollywood zien om daar te kunnen doorbreken.
 
‘Een vrouw als Eva’ is de geschiedenis in gegaan als een taboe doorbrekende film die voor veel vrouwen als voorbeeldfunctie heeft gediend. 

Bronnen:
www.delpher.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Een_vrouw_als_Eva

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2019 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)