a
a
a

Monique van de Ven als dochter van een strandjutter

Vanaf 6 april zendt ONS de 7-delige serie Sil de Strandjutter uit. Deze klassieker werd voor het eerst uitgezonden in 1976 en heeft hoofdrollen voor Jan Decleir en Monique van de Ven.

Lees onze blog over Sil de Strandjutter en kom alvast in de stemming!

Sil de Strandjutter is in 1976 één van de prachtige pronkstukjes die NCRV-regisseur Bob Löwenstein in zijn carrière heeft vervaardigd.

Tussen de jaren vijftig en negentig van de vorige eeuw grepen de omroepen vaak naar historische boeken om door middel van tv-bewerkingen kennis te geven van onze vaderlandse geschiedenis en tegelijk daarbij de schoonheid van onze provincies en streken te belichten. Regisseur Willy van Hemert is hier een goed voorbeeld van. In tv-series als Bartje en Dagboek van een herdershond liet hij filmisch de provincies Drenthe en Limburg zien en gaf hij kennis van een bepaalde geloofsovertuiging of provinciaal karakter.

Ook de Waddeneilanden leenden zich uitstekend voor het decor van een gelijksoortige dramaserie. De zandduinen, de onrustige zee en de achtergronden van de eilandbewoners door de jaren heen vormden de ingrediënten voor het boek van Cor Bruijn over Sil Droeviger, die aan het einde van de 19e eeuw zijn inkomen als boer aanvulde met het jutten van aangespoeld hout en verloren scheepsbagage op het strand van Terschelling.
Met een liefhebbende echtgenoot en twee opgroeiende zoons lijkt zijn leven op dat van vele andere eilandbewoners. Tot op een dag een storm een Zweedse sloep vlak voor de kust laat omslaan. De heldhaftige Sil redt daarbij een meisje uit de zee en omdat de moeder verdrinkt, ligt het voor de hand dat Sil en zijn vrouw Jaakje het kind verder zullen opvoeden. Met die beslissing is niet iedereen het eens. Vooral de kerk biedt grote weerstand tegen de adoptie van het blonde meisje, die van Sil de naam Lobke heeft meegekregen. Als de dominee besluit het onechte kind niet te dopen, veroorzaakt dat een definitieve breuk tussen Sil en de kerkelijke instantie.

Uiteindelijk keert de rust weder, tot de drie kinderen gaan puberen. Zoon Wietse (Luk de Koninck) wil niet langer jutten en vertrekt na een ruzie met zijn vader naar zee en Jelle (Hidde Maas), de overgebleven zoon, valt voor de charmes van de mooie blonde Lobke. Vader Sil verbiedt zijn zoon Jelle een dergelijke omgang met zijn enige dochter en ook deze zoon zal uiteindelijk kwaad vertrekken. Jelle, die kort daarop bij een reddingsactie overlijdt, heeft de ruzie nooit bij kunnen leggen. Als Wietse weer terugkeert en ook verliefd wordt op zijn aangenomen zusje, kan Sil Droeviger een liefdesrelatie tussen zijn kinderen niet langer verbieden.

Sil de Strandjutter werd destijds door de NCRV gezamenlijk geproduceerd met de Vlaamse omroep BRT, waardoor ook Belgische acteurs werden aangetrokken. De Belgische acteur Jan Decleir leek daarbij een schot in de roos. Hij vertolkte op grootse wijze de rol van Sil Droeviger als de rechtlijnige jutter met het overgevoelige hart. Monique van de Ven, die drie jaar eerder in Turks Fruit Nederland nog had geshockeerd, wist nu menigeen te vertederen door haar ontwapende spel als de lieve zachte Lobke. Met de prachtige muziek van Johnny Pearson hield Sil de Strandjutter in 1976 heel Nederland en België aan de buis gekluisterd en werd de Friese naam Jelle in Vlaanderen een populaire jongensnaam.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2019 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)