a
a
a

Jeroen Krabbé in een dubbelrol

Jeroen Krabbé

Het was een rare gewaarwording om Jeroen Krabbé begin jaren tachtig van de vorige eeuw in een dubbelrol op het witte doek te zien. De bekende acteur speelde een eenzame vrijgezel in de film Een vlucht regenwulpen naar het gelijknamige boek van Maarten ’t Hart.

Tot dan toe hadden we Krabbé onder meer gezien als de heldhaftige Guus LeJeune in Soldaat van Oranje naast de nog veel stoerdere Rutger Hauer. Ook was hij de verslaggever van de NOS in Spetters die door Renée Soutendijk werd verleid om haar vriendje te promoten in de motorcrosswereld. Kort voor de film was hij nog te zien in de successerie De Fabriek als de louche advocaat André Hageman die de directeur eruit wilde werken.

Het waren allemaal rollen geweest waar Krabbé de mooie jongen had gespeeld. Telkens weer was het geen enkel probleem geweest een vrouw te versieren. In de film Een vlucht regenwulpen was het echter anders; hij moest een pessimistische brave man spelen, wat het publiek niet van hem gewend was. Het zorgde er in eerste instantie voor dat de financiering voor de film erg traag op gang kwam. 

Het verhaal
De film gaat over de 34-jarige celbioloog Maarten, met een streng gereformeerd verleden, die al lange tijd vrijgezel is. Hij heeft zelfs nog nooit een afspraakje gehad en zijn alter ego die in zijn fantasie telkens opduikt eist van hem binnen zeven dagen het bed te delen met een vrouw. Lukt hem dat niet, dan zal hij sterven.

Het is een zware last, want naast het verzorgen van zijn zieke moeder, moet hij ook nog een date weten te regelen. De zoektocht naar een liefdespartner loopt allerminst goed, zelfs tegen betaling willen vrouwen niet met hem mee.

Met collega Janny zou hij graag zijn leven delen, maar die durft hij niet te verleiden. Een vakantie in Zwitserland moet het geluk brengen, maar uiteindelijk keert hij teleurgesteld naar huis.

Als het einde van de zeven dagen in zicht komt, is zijn laatste hoop de schoolreünie waar hij zijn oud-klasgenoot Martha weer ontmoet. Hoewel zij hem vroeger niet zag staan, zal hij nu al zijn charmes in de strijd moeten gooien om haar te kunnen verleiden.

‘Een vlucht regenwulpen’ is het verhaal van een man die met zijn gereformeerde achtergrond er toch in slaagt zijn milieu te ontworstelen. Hoewel de rol van Maarten ver van Jeroen Krabbé afstond, wist hij er toch in te slagen zowel Maarten als zijn alter ego op een zeer goede manier weer te geven. Daarbij mag ook Marijke Merckens worden genoemd in de rol van zieke moeder, die bijna de gehele film met een laken over hoofd op bed ligt, omdat ze is getroffen door een ernstige keelaandoening.

De prachtige muziek van Laurens van Rooyen maakt deze film een must see voor elke Maarten ’t Hart liefhebber.

Film: Een vlucht regenwulpen, woensdag 27 januari om 20:30 uur bij ONS.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2019 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)