a
a
a

Indrukwekkende film over Kamp Amersfoort op 4 mei

Kamp Amersfoort - Getuigenissen van overlevenden

Op 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, zendt ONS de indrukwekkende documentaire Kamp Amersfoort - Getuigenissen van overlevenden uit. Deze film van Pia Media is nooit eerder vertoond op de Nederlandse televisie en vertelt een verhaal dat absoluut niet vergeten mag worden.

Het concentratiekamp Amersfoort is door de Duitse bezetter gebruikt van 1941 tot 1945. In deze documentaire wordt aan de hand van getuigenissen van overlevenden en nabestaanden een huiveringwekkend beeld geschetst van een wrede gemeenschap, waar verwaarlozing, mishandeling, moord en vooral honger deel uitmaakten van het leven van alle dag.
 
In de documentaire komen vijf ex-gevangenen en de zoon van de kok van Kamp Amersfoort aan het woord. Ze vertellen over de ontberingen en de vernederingen die zij in het kamp hebben moeten ondergaan en hoe zij in staat geweest zijn deze hel te overleven. Het zijn authentieke en aangrijpende ervaringen uit het dagelijks leven van hun gevangenschap. Honger is daarbij van cruciale betekenis. En het moeten ondergaan van vernederingen en martelingen door de Duitsers op de dagelijkse appèls op de binnenplaats en in de prikkeldraadkooi, die de gevangenen de symbolische bijnaam 'De Rozentuin' hebben gegeven. Er wordt ook verteld over mensonterende en wrede executies op de 350 meter lange schietbaan vlak buiten het kamp.
 
Toch was er ook sprake van onverzettelijkheid, kameraadschap en zelfs ondergronds verzet in het kamp, waardoor een aantal ten dode opgeschreven gevangenen gered zijn. De rol van Rode Kruis verpleegster Loes van Overeem is hierbij bepalend geweest.
 
De film doet tevens verslag van de onthulling van het bord van de straat die, nu 63 jaar na de bevrijding, naar de 'witte engel' van Kamp Amersfoort is genoemd: de Loes van Overeemlaan, en eindigt met de kranslegging door twee hoofdpersonen uit de documentaire bij het herdenkings-monument dat tegenwoordig aan het eind van de voormalige schietbaan staat. Het wordt De Stenen Man genoemd en beeldt een gevangene uit die voor het vuurpeleton staat.
 
Kamp Amersfoort - Getuigenissen van overlevenden, donderdag 4 mei om 18:00 uur bij ONS.

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2019 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)