a
a
a

Hollandse lekkernij: frikandel

Frikandel

In de categorie “Hollandse lekkernij” schrijft ONS elke week over Hollandse lekkernijen; lekkere recepten, leuke weetjes of de geschiedenis ervan. Deze week: de frikandel.

Misschien wel Nederlands populairste en traditioneelste snack: de frikandel. Maar wat weten wij nou over deze langwerpige, gefrituurde staaf vlees?

Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca. Veel mensen waren groot liefhebber van zijn ronde gehaktwonderen. Toen de Warenwet veranderde moest zijn gehaktbal ook gewijzigd worden. Gerrit bedacht toen de vorm te veranderen, waardoor de traditionele ronde gehaktbal veranderde in een soort worst.

Frikadelle, frikadel of frikandel?
Deze 'speciale' gehaktbal moest natuurlijk ook een naam krijgen. Het was een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst die de naam frikadelle influisterde. In Duitsland bestond namelijk de frikadelle al, alleen was dit in de vorm van een platte gehaktbal. De zoon van Gerrit geeft toe dat Jan Bekker, van een gelijknamige snackfabriek in Noord-Brabant, de frikandel aanvulde. Hij vond namelijk inspiratie bij de Amerikanen, waar de snacks al in grote opmars waren. Hij verving het gehakt met fijngemalen vlees. Het woord frikandel ontstond rond 1954 als merknaam voor een worstvormige frikadel. Later werd dit een soortnaam. Pas in 2005 werd het woord ‘frikandel’ officieel opgenomen als goedgekeurde spellingsvariant van ‘frikadel’.

Wist je dat…
wij Nederlands gemiddeld 600 miljoen frikandellen per jaar wegwerken? Het liefst met mayo, curry en uitjes.

Frikandel fabels
Veel mensen beweren dat de frikandel bestaat uit koeienogen, uiers en slachtafval, maar niets is minder waar. Tegenwoordig vind je 40% kippenvlees wat achterbleef op het karkas na het fileren, 25% varkensvlees en sommige producenten voegen daar nog 5% paardenvlees aan toe. De rest van de frikandel bestaat uit paneermiddel, kruiden, uien, water en smaakversterkers. Wees dus absoluut niet bang voor een frikandel gemaakt van koeienogen. Daarnaast kun je altijd de speciale kipfrikandel proberen. Deze bestaat voor 80% uit kippenvlees en bevat 0% varkensvlees.

Wist je dat....
het wereldrecord frikandel eten staat op 47 frikandellen binnen 1 uur?


Nederland Frikandelland!
Zoals iedereen weet is de frikandel een typisch Hollandse snack. In Duitsland bestaat dan wel de frikadelle, maar dat is toch echt meer een platgeslagen gehaktbal. Tegenwoordig zijn op veel toeristische locaties in het buitenland, zoals Spanje, frikandellen te vinden. Ook de Amerikanen zijn bekend met de frikandel, maar zien de snack eerder als gigantische hotdog.

Bronnen:
http://www.pzc.nl/regio/souburger-wint-wedstrijd-frikandellen-eten-in-middelburg-1.1698149
http://www.goedgefrituurd.nl/category/feiten-en-fabels/
http://www.telegraaf.nl/etenengenieten/article20863150.ece

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Copyright © 2023 - ONS | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)